Ramadan: Veilig vasten voor moslims met diabetes
ArrayPraktische nascholingen en toolbox Diabetes & ramadan beschikbaar voor behandelaars
Voor mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan, is de maand een bijzondere uitdaging. Tijdens ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als de persoon die wil vasten en zijn zorgverlener ruim voor ramadan in gesprek gaan over een aanpak op maat.
In 2015 brachten Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting voorafgaand aan de start van Ramadan – 18 juni 2015 – een geactualiseerde versie uit van de toolbox Diabetes & ramadan. Deze was bedoeld voor behandelaars om de adviezen aan moslims met diabetes tijdens ramadan eenduidig te maken en de dialoog over deze lastige combinatie in de spreekkamer te bevorderen. Nieuw in het ondersteuningsaanbod zijn is de NDF Toolkit Persoonsgerichte Diabeteszorg en prevente
Om dat gesprek te stimuleren en te ondersteunen publiceert de NDF de digitale Ramadan-toolbox. Editie 2022 is nu beschikbaar op deze website. De toolbox is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Meer informatie van de NDF Toolkit Diabetes en ramadan 2022 is te downloaden van de toolbox is te vinden op www.diabetesfederatie.nl/diabetes-en-ramadan
‘Diabetes en ramadan: maak het bespreekbaar!‘
Diabetes en ramadan. Een lastige combinatie
Nederland telt ruim 1.000.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin velen van hen van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ondanks de mogelijkheid van vrijstelling, vasten elk jaar circa 70.000 moslims met diabetes tijdens ramadan. Dit jaar begint de vastenmaand rond 18 juni. Tijdens ramadan verandert er veel: de tijd waarop men opstaat, de etenstijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt als hiermee geen rekening wordt gehouden.
Niet alleen voor patiënten, ook voor behandelaars kunnen diabetes en ramadan een lastige combinatie vormen. Daarom hebben de Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting,in 2012 het initiatief genomen hiervoor ondersteuningsaanbod te ontwikkelen. De samenwerking leidde tot een toolbox voor zorgverleners die met groot succes werd ingezet tijdens de ramadan van 2013 en 2014. Nu is daar de toolkit aan toegevoegd. Meer inhoudelijke informatie over Diabetes en ramadan staat in het dossier Diabetes & ramadan op de NDF-website.
Bron: NDF