Bestuurlijk akkoord toekomst GGZ van tafel
ArrayGisteren heeft de minister van VWS de partijen van het Bestuurlijk Akkoord toekomst ggz gemeld dat dit akkoord van tafel is. Zij deed dit tijdens een overleg dat gepland was naar aanleiding van de afwijzing van de wetswijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet – het verruimen van de mogelijkheden voor selectieve inkoop door zorgverzekeraars – door de Eerste Kamer. Vorige week al gaf zij tijdens het Algemeen Overleg ggz in de Tweede Kamer aan, dat naar haar mening het akkoord niet meer geldt. De reden hiervoor is dat deze wetswijziging een essentieel onderdeel vormde van het akkoord, noodzakelijk voor het behalen van de (financiële) doelstellingen.
Minister Schippers is van mening dat de ggz-partijen voor een vertrouwensbreuk hebben gezorgd door –zonder de minister hierover vooraf te informeren- in een brief en een petitie aan de Eerste Kamer hun bezwaren en zorgen te uiten over aanpassing van artikel 13. Dat partijen aangaven niet principieel tegen selectieve inkoop te zijn, maar van mening te zijn dat niet voldaan is aan de eveneens in het akkoord vastgelegde randvoorwaarden hiervoor, deed voor haar niet meer ter zake.
Of en zo ja welk draagvlak er is voor een hernieuwd akkoord wil de minister nu eerst bespreken in een politiek traject en in het kabinet en de coalitie afhechten. De financiële doelstellingen van het akkoord zullen voor haar daarbij leidend zijn. Ze gaf aan alle benodigde maatregelen te zullen nemen die een duurzame beheersing van de kosten mogelijk maken. Daarnaast gaf zij aan zich te beraden op de positie van de ggz in het stelsel.
Voor de ggz-partijen was er geen wens of noodzaak het akkoord te beëindigen. Het bestuur van GGZ Nederland beraadt zich op de vraag hoe om te gaan met de ontstane situatie. Dit beraad zal waar mogelijk plaatsvinden in gezamenlijkheid met andere partijen in de ggz-sector.
Bron: GGZ Nederland