Kwart huisartsen weigert contract met VGZ
ArrayZorgverzekeraar VGZ heeft met een kwart van alle aangesloten huisartsen nog altijd geen contract gesloten. Deze 500 huisartsen hebben een conflict met zorgverzekeraar VGZ over de hoogte van de vergoedingen. Die zijn volgens de huisartsen veel te laag. Zodoende krijgen patiënten vanaf 1 januari in veel huisartsenpraktijken extra verrichtingen niet meer vergoed als zij verzekerd zijn bij VGZ. Als deze VGZ verzekerden deze kleine chirurgische ingrepen wel vergoed willen dan moeten ze hiervoor naar een ziekenhuis moeten, waar dezelfde verrichting veel duurder is dan bij de huisarts.
Minister Schippers (Zorg, VVD) maakte vorig jaar met verzekeraars, ziekenhuizen en huisartsen afspraken om de stijgende zorgkosten te drukken, door huisartsen meer taken te laten overnemen van ziekenhuizen. Maar VGZ wil dat de huisartsen nu onder kostprijs gaan werken. “In 2014 stelde de NZa voor een spiraalthe zetten een maximumtarief van 55 euro voor. VGZ wil dit jaar een maximumtarief van 18 euro. De behandeling duurt gemiddeld 20 minuten. De verrichting kost in het ziekenhuis ruim 250 euro.
Deze huisartsen plaatsen vanaf 2015 geen spiraaltjes meer, geen gewrichtsinjecties of specialist-vervangende injecties. De patiënt zal worden door- of terugverwezen naar de specialist moeten De reden dat de huisartsen deze kleine verrichtingen niet meer doen is omdat zij hier zelf geld op toe moeten leggen.
VGZ meent dat er goede tarieven worden geboden en hoopt dat de huisartsen alsnog akkoord zullen gaan. Daarnaast biedt VGZ huisartsen een ‘bonus’ als zij voldoende doorverwijzen naar ziekenhuizen met lage tarieven, en voldoende generieke medicijnen voorschrijven.
Ook dit is een pijnpunt, de verzekeraar wil zo nog meer regie in de spreekkamer afdwingen, aldus de huisartsen die een contract weigeren. De huisartsen zeggen niet in de positie te willen komen dat zij een financieel belang hebben bij de adviezen die zij geven.