Zorgtotaal: Bezuinigingsbeleid leidt tot extra kosten

Array

Het beleid van verzekeringsmaatschappijen en overheid (langer thuis moeten wonen) om steeds maar te blijven bezuinigen op de zorg leidt volgens specialistisch verpleegkundige Peter Quataert tot extra voetamputaties bij diabetespatiënten. Quataert is bestuurslid van WCS Kenniscentrum Wondzorg. Het centrum is bevreesd voor de gevolgen van het beleid. WCS vervult een prominente plaats in het seminarprogramma van de vakbeurs Zorgtotaal die op 18, 19 en 20 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

“Vijftien procent van de diabetespatiënten krijgen moeilijk te genezen wonden aan hun voeten. Belandt een patiënt in een ziekenhuis kost zo`n opname tussen de 16 en 30 duizend euro”, aldus Quataert die in het dagelijks leven verpleegkundig specialist is bij het Wondexpertisecentrum ZorgSaam in de provincie Zeeland. Het gaat hier over het algemeen om slecht ingestelde diabetespatiënten, vaak uit de lagere welstandsklasse.

voet-diabetesQuartaert: “Het huidige kabinetsbeleid leidt er toe dat mensen die weinig te besteden hebben steeds langer wachten om medische hulp in te schaken of zorg gaan mijden. Uiteindelijk gaat het echt verkeerd, komen ze in het ziekenhuis terecht en rijzen de kosten de pan uit. Ik zie dit in mijn eigen praktijk steeds vaker gebeuren. Decubitus categorie 4 door onvoldoende zorg lijkt ook weer de kop op steken.”

“Ik heb een oude dementerende vrouw die geen indicatie voor een verzorgingstehuis krijgt omdat ze nog kan lopen. Omdat ze thuis woont, moet ze wel lopen, ze kan zichzelf wat dat betreft niet ontzien. Ze is inmiddels al vier keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een verergering van de wond door onvoldoende rust. Hoezo besparing? Met het huidige beleid wordt het paard achter de wagen gespannen. We kunnen wel werken met hoge eigen bijdrages voor de podotherapeut of de aanschaf van orthopedisch schoeisel. Uiteindelijk kost dit beleid de samenleving nog veel meer.”

Op Zorgtotaal signaleert WCS de gevolgen van beleidskeuzes en gaat ze uitgebreid in op het belang van ketenzorg. “Waar er sprake is van ketenzorg, ondersteund door een wondexpertisecentrum, worden uitstekende resultaten geboekt. Tegelijkertijd zijn er in Nederland nog veel plekken waar dit onvoldoende gebeurt. Daar valt nog veel te winnen. Daar maken wij als WCS ons hard voor.”

Zorgtotaal 2015
Zorgtotaal wordt gehouden van 18 tot en met 20 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs richt zich op zorgprofessionals. De beurs kent een uitgebreid inhoudelijk programma. Onderwerpen die aan bod komen:

Bron: Jaarbeurs Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen