Sociaaleconomische status en leeftijd patiënt van invloed op medicijnkeuze huisarts

Array

Huisartsen met relatief veel patiënten met een lage sociaaleconomische status (SES) of hoge leeftijd schrijven minder geneesmiddelen van eerste keuze voor dan huisartsen met weinig patiënten met lage SES of ouder dan 80 jaar. Dat constateert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in zijn jaarlijks onderzoek naar het voorschrijfgedrag van huisartsen. Het IVM heeft niet uitgezocht wat de redenen hiervoor zijn, dit verdient nader onderzoek.

Grote verschillen tussen huisartsen
Het IVM heeft voor het negende achtereenvolgende jaar de kwaliteit van het voorschrijfgedrag van huisartsen getoetst.

Het gebruikt hiervoor een set van 26 indicatoren die gebaseerd zijn op de NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en door het NHG onderschreven multidisciplinaire standaarden. Bij 14 indicatoren gaat het om grote verschillen. Hierop is nog veel winst te behalen, of door vaker het middel van eerste voorkeur voor te schrijven of door minder vaak een geneesmiddel voor te schrijven, zoals antidepressiva, antibiotica of maagbeschermers. Ook bij het terughoudend voorschrijven van nieuwe middelen tegen diabetes bestaan grote verschillen tussen huisartsen. Het NHG adviseert huisartsen terughoudend te zijn met het voorschrijven van deze middelen.

medicijnen dosisSociaaleconomische status patiënt
Huisartsen met relatief veel patiënten met een lage SES in hun praktijk scoren bij 8 indicatoren duidelijk lager dan huisartsen met weinig patiënten met een lage SES. Zo schrijven ze minder vaak voorkeursmiddelen voor (zoals antidepressiva en bepaalde bloeddrukverlagers ) en vaker maagmiddelen en cholesterolverlagers. Patiënten van huisartsen met veel patiënten met een lagere SES in hun praktijk zijn ook minder therapietrouw bij antidepressiva.

Het onderzoek van de invloed van SES en leeftijd op voorschrijfgedrag past in de reeks onderzoeken die het IVM doet naar factoren die het voorschrijfgedrag van huisartsen beïnvloeden. Zo onderzocht het instituut in voorgaande jaren de invloed op het voorschrijfgedrag van oudere huisartsen versus jongere huisartsen, mannelijke huisartsen in vergelijking met vrouwelijk huisartsen, apotheekhoudende huisartsen versus niet-apotheekhoudende huisartsen en de invloed van de beloning van huisartsen door zorgverzekeraars voor goed voorschrijfgedrag.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen