
Mithra Pharmaceuticals bouwt farmaceutisch ecosysteem in hart euregio
ArrayMithra Pharmaceuticals, de spin-off van de Luikse universiteit en gespecialiseerd in de gezondheid van de vrouw, legde gisteren de eerste steen van zijn gloednieuw farmaceutisch ecosysteem op het bedrijventerrein ‘Arbre Saint-Michel’ in Flémalle. Deze ontwikkelings- en productiesite in het hart van de euregio biedt een state-of-the-artplatform voor actoren uit de farmaceutische industrie en moet de regio en bij uitbreiding ons land internationaal op de kaart zetten binnen de sector. Binnen afzienbare tijd kan de site werk bieden aan enkele honderden mensen.
In 1999 richtte CEO François Fornieri Mithra Pharmaceuticals op. Op enkele jaren tijd stootte de challenger door naar de top van het segment ‘vrouwelijke gezondheid’ in België en het Groothertogdom Luxemburg. In beide landen is Mithra met een marktaandeel van 45,1% markleider in contraceptiva. Daarnaast is Mithra wereldwijd actief in 30 landen. Om zijn innovatiepijplijn te voeden, initieert Mithra Pharmaceuticals voortdurend samenwerkingsverbanden en synergieën met sectorgebonden bedrijven of met gereputeerde universiteiten of onderzoekscentra in België en overal ter wereld. Daarbij kan iedereen voordeel halen uit de meer dan vijftien jaar ervaring in onderzoek, ontwikkeling, vermarkting en distributie van de groep Mithra en meer dan 100 jaar gecumuleerde ervaring van zijn managementteam.
Innovatie cultiveren
Met de bouw van zo’n geïntegreerd ecosysteem, in vaktermen een Contract Development and Manufacturing Organisation (CDMO), wil Mithra Pharmaceuticals zijn expertise zowel intern als via externe internationale, nationale en regionale samenwerkingen optimaal valoriseren en ontwikkelen. Daarom steunt het ecosysteem op twee pijlers.
De verankering en de valorisatie van het onderzoek en de knowhow van Mithra Pharmaceuticals is fundamenteel voor de waardeketen en de ontwikkeling van de groep. Speerpunt op de gloednieuwe site in Flémalle is een volwaardig R&D-platform. Daar gaat Mithra Pharmaceuticals zijn eigen onderzoeksprojecten onderbrengen en tegelijk zijn werkterrein verder diversifiëren. Naast de ontwikkeling van eigen therapeutische en diagnostische oplossingen staat Mithra’s ecosysteem ook ter beschikking van externe partners die ontwikkelingsprojecten willen opstarten, in het bijzonder op het vlak van ‘polymer matrices for extended release’ . Een niche in volle evolutie en een domein waarin de expertise van Mithra Pharmaceuticals schuilt. De industriële partners, academici, kmo’s of start-ups kunnen een beroep doen op de Mithra’s jarenlange ervaring binnen een kader dat zorgt voor een optimale kruisbestuiving en uitwisseling van kennis en ideeën om een innovatie versneld op de markt te brengen. Tevens begeleidt Mithra Pharmaceuticals buitenlandse partners bij de registratie van hun producten zodat die sneller op de Europese markt kunnen worden gelanceerd.
De tweede pijler, het geïntegreerd productieplatform, kan therapeutische oplossingen produceren op basis van medische polymeertechnologie (implantaten en andere polymeren), naast steriele injectables . In een latere fase is een productie-eenheid mogelijk voor het persen van tabletten en hun blistering. In de startfase focust de productie dus hoofdzakelijk op de valorisatie van de bestaande knowhow en activa om dan later nieuwe activiteiten te integreren in functie van Mithra’s internationale groei.
In overeenstemming met de criteria van ‘Good Laboratory Practicies’ en ‘Good Manufacturing Practices’ biedt Mithra Pharmaceuticals zichzelf en externe, nationale of internationale partners (uit andere farmaceutische domeinen) de faciliteiten om steriele injectables, IM/SC implantaten en andere polymere vormen te produceren onder de goedgekeurde normen van de internationale overheden. De productie zal gebeuren op maat van de behoeften van elke partner.
“Binnen het farmaceutisch ecosysteem vinden twee integraties plaats”, zegt François Fornieri, bezieler en CEO van Mithra Pharmaceuticals. “Enerzijds integreren we ontwikkeling en productie. De infrastructuur zal trouwens toelaten om kleine batches te produceren. Ideaal voor het gebruik bij klinische studies of voor geneesmiddelen bedoeld voor specifieke niches die geen massaproductie vereisen of waarvan de commercialisatie wordt opgestart. Ook het regelgevend werk om de registratie voor te bereiden, wordt omkaderd. Anderzijds benaderen we de vrouwelijke gezondheid op een bredere, integrale manier. In het ecosysteem ontwikkelen en produceren we immers zowel diagnostische als therapeutische oplossingen.”
Internationale synergie met Limburg en Aken
Mithra Pharmaceuticals’ ecosysteem in Flémalle biedt de knowhow, de infrastructuur en de middelen om samen met de industriële partners, kmo’s en kenniscentra waardevolle relaties uit te bouwen om zo de interregionale ontwikkeling van de farmaceutische sector en al zijn actoren te versterken. Zo krijgt farmaceutische sector binnen de interregio alle kansen om aan research te doen, te innoveren, te ondernemen en internationaal te groeien.
Jean-Claude Marcourt, Viceminister-president van de Waalse regering en van de regering van de Federatie Wallonië-Brussel en Waals minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitalisering, verwelkomt de nieuwe site van Mithra Pharmaceuticals: “Het ambitieuze project van de Waalse kmo en een wereldspeler in zijn domein, bevestigt dat Wallonië een vruchtbare bodem is voor innovatie en ondernemerschap. In het hart van een ecosysteem in de domeinen gezondheid, farmaceutische industrie en biotechnologie sluit Mithra Pharmaceuticals naadloos aan bij de industriële strategie van het Marshallplan, en meer in het bijzonder bij mijn beleid inzake competitiviteitsclusters.”
François Fornieri kijkt verder dan ‘zijn’ regio Luik. Ook bij de buren in Limburg of Aken bijvoorbeeld is de economische situatie niet rooskleurig. “Samen staan we sterker in dezelfde strijd tegen de gevolgen van de crisis. We moeten ons openstellen voor de wereld. Het verleden bewijst ons potentieel”, aldus de CEO. “Nog niet zo heel lang geleden stond Wallonië industrieel heel sterk. Ten tijde van het prinsbisdom Luik bundelde Luik de krachten met Hasselt om een sterke economische regio uit te bouwen. Waarom zou dat vandaag niet opnieuw kunnen.” Fornieri vond alvast een zielsverwant in de Limburgse gouverneur Herman Reynders die een krachtige rol ziet weggelegd voor ‘het prinsbisdom’ binnen de euregio.
Investering van 116 miljoen euro
Het gloednieuwe farmaceutisch ecosysteem wordt gebouwd op een industrieterrein van 3 hectaren (met een optie op 4 extra hectaren) in Flémalle, goed voor een investering van in totaal 116 miljoen euro. In de periode 2014-2016 wordt 70 miljoen geïnvesteerd, samengebracht door de stichter, verzekeraar L’Integrale, ING Lease Belgium en de publieke investeringsmaatschappijen Meusinvest en SRIW. Doel is om met de productieactiviteiten eind 2016 operationeel te kunnen zijn. De site kan werk bieden aan enkele honderden mensen.
Aansluitend op de eerstesteenlegging gisteren van het nieuwe ontwikkelings- en productieplatform van Mithra Pharmaceuticals te Flémalle (Luik) dat wordt geconcipieerd als een uniek ‘pharmaceutical business ecosystem’ vindt u in de bijlage alvast het persbericht en enkele visuals. Het platform gaat gepaard met een totale investering van 116 miljoen euro.
Binnen dit geïntegreerd ecosysteem, in vaktermen ‘Contract Development and Manufacturing Organisation’ (CDMO), wil Mithra Pharmaceuticals zijn knowhow en expertise delen met partners uit alle lagen van de farmaceutische industrie. Op die manier kan het een speerpunt worden in farmaceutische innovatie en zo de sector in de regio en ons land op de Europese en internationale kaart zetten.
Bovendien wil Mithra Pharmaceuticals, in een geglobaliseerde wereld en in een moeilijke economische situatie, aantonen dat Luik en de Waalse regio, in het hart van de euregio Maas-Rijn, aantrekkelijk kan zijn voor ondernemers.
Mithra Pharmaceut icals bouwt farmaceuti sch ecosysteem in hart euregio
Bron: Mithra Pharmaceuticals