Anderhalf miljoen euro voor onderzoek in de strijd tegen Alzheimer

Array

Maastricht UMC+ onderzoekt effectiviteit van geneesmiddelen
Wetenschappers van Maastricht UMC+ ontvangen anderhalf miljoen euro subsidie om geneesmiddelen te testen tegen de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers denken namelijk dat bestaande medicatie tegen multiple sclerose ook werkt in de behandeling en preventie van deze hersenaandoening. In het project testen de onderzoekers soortgelijke en nieuwe geneesmiddelen op hun effect. De miljoenensubsidie is verkregen in het kader van het ZonMw Memorabel programma. Dit programma wordt uitgevoerd in het kader van het Deltaplan Dementie.
dementie1Maar liefst 250.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Alzheimer. Het ontstaan van de hersenaandoening die het geheugen aantast, is echter nog onduidelijk en bestaande geneesmiddelen hebben weinig effect op het verloop van de ziekte. Wetenschappers hebben echter wel al aangetoond dat de vetstofwisseling een belangrijke rol speelt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met verhoogde concentraties ceramide (een type vet) in het bloed, acht keer zo veel kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Ook de eiwitten die ceramide aanmaken blijken verhoogd aanwezig te zijn bij Alzheimerpatiënten. Meer dan voldoende reden voor de Maastrichtse wetenschappers om zich met hun onderzoek te focussen op de vetstofwisseling.

Hetzelfde effect
Er zijn momenteel al een aantal geneesmiddelen op de markt die invloed hebben op het vetmetabolisme. Deze worden onder andere gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose. “We denken dan ook dat deze medicijnen tevens een gunstig effect hebben op de preventie en/of het bestrijden van Alzheimer”, zegt Pilar Martinez, de hoofdonderzoekster van Maastricht UMC+. “Ze werken namelijk precies in op het gedeelte van de vetstofwisseling dat ook verstoord is bij Alzheimerpatiënten.”

Bestrijden en voorkomen
Om hun vermoeden te testen gaan de onderzoekers eerst de hoeveelheid ceramide, en ook andere vet-typen, meten bij patiënten met verschillende vormen van Alzheimer. Zodoende kan worden bepaald wat de precieze invloed daarvan is op de hersenen. Vervolgens wordt in een pre-klinisch onderzoek getest of de bestaande medicijnen, en ook vergelijkbare nieuwe medicijnen, de vetstofwisseling positief kunnen beïnvloeden. Martinez: ” We hopen dan ook middelen te vinden die kunnen bijdragen aan het bestrijden van Alzheimer, of de ziekte zelfs kunnen voorkomen.”

Het nationale onderzoek wordt gecoördineerd door dr. Pilar Martinez van de School for Mental Health and Neuroscience (MH&NS, wetenschappelijk directeur prof. dr. Harry Steinbusch) van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht i.s.m. prof. dr. Elga de Vries (VU/VUmc), dr. Annemieke Rozemuller (Netherlands Brain Bank) en dr. Monique Mulder (Erasmus MC). Meer informatie over het project is hier te vinden.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen