Veertig jaar dialyseren in het Amphia Ziekenhuis
ArrayKwaliteit van leven voor patiënten sterk verbeterd
De dialyseafdeling in het Amphia Ziekenhuis bestaat dit najaar veertig jaar. En sinds die tijd is er ontzettend veel veranderd. Van acht dialyseplaatsen tijdens de start in 1974, is de huidige afdeling uitgegroeid tot een modern dialysecentrum met in totaal 37 dialyseplaatsen verdeeld over twee locaties. Het bijzondere jubileum is dan ook hét moment om stil te staan bij ontwikkelingen die de kwaliteit van leven van dialyserende nierpatiënten in de loop der jaren hebben verbeterd. En om vooruit te kijken naar mogelijke innovaties die hier nog verder aan kunnen bijdragen.
Kwaliteit van leven
Sinds de jaren zeventig is er veel veranderd. Duurde het dialyseren vroeger drie keer per week zo’n tien tot twaalf uur, tegenwoordig is de dialysetijd door betere technieken verkort tot ongeveer drie keer per week drie à vier uur. “Een hele vooruitgang”, aldus internist-nefroloog Ronald van Etten. “Daarnaast zijn we vandaag de dag veel beter in staat een goede verbinding te maken tussen de bloedbaan en dialysemachine bij patiënten die gebruik maken van hemodialyse.” Bij deze vorm van dialyse wordt het bloed buiten het lichaam gezuiverd. Het alternatief is peritoneaal dialyse waarbij dialyse niet buiten, maar in het lichaam,via de buikholte, plaatsvindt. Van Etten vervolgt: “Een andere belangrijke ontwikkeling is de beschikbaarheid van steeds betere medicatie waardoor patiënten minder ziek worden van de behandeling. Met een deskundig team van zorgprofessionals begeleiden wij in Amphia wekelijks ongeveer 170 patiënten die vanwege nierfalen moeten dialyseren. Onze zorg is er altijd op gericht mensen ondanks de ingrijpende dialysebehandeling een redelijk normaal leven te laten leiden. Hoewel dat steeds beter lukt, heeft dialyseren nog altijd een enorme impact op het leven van patiënten en hun naasten. Daarom proberen we, waar mogelijk, patiënten te begeleiden naar een niertransplantatie waarbij de overlevingskansen op dit moment zeventig tot tachtig procent zijn.”
Draagbare kunstnier
Bij hemodialyseren bestaat de mogelijkheid dit thuis te doen. Voor het merendeel van de patiënten is dat op dit moment echter geen optie. De zogenaamde draagbare kunstnier zou daar mogelijk verandering in kunnen brengen. Dit dialyseapparaat is zo klein dat een patiënt in principe op elke plaats kan dialyseren. Bovendien kan een patiënt langer en vaker dialyseren dan in het ziekenhuis, waardoor het bloed nog beter gezuiverd wordt en een patiënt fitter zal zijn. De Nederlandse Nierstichting neemt internationaal het voortouw om deze technologische innovatie in de toekomst mogelijk te maken. Een innovatie die het leven van 2,5 miljoen nierpatiënten wereldwijd enorm zou kunnen veranderen.
Als je nieren niet meer werken
De nieren verwijderen onder meer afvalstoffen en vocht uit het lichaam. Bij nierproblemen blijven deze stoffen achter en kunnen klachten ontstaan. Dialyse is een nierfunctievervangende behandeling waarmee de afvalstoffen en het vocht toch uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Met de behandeling kan echter slechts 15 tot 20 procent van de gezonde filterfunctie van de nieren worden overgenomen.