Mogelijk man met Ebola op huisartsenpost nabij Albert Schweitzer Ziekenhuis
ArrayOp de huisartsenpost in Dordrecht is vanavond een man onwel geworden die naar de huisartsenpost was gekomen met symptomen die lijken op ebola. In de hal van de HAP is de man onwel geworden. Direct zijn er medewerkers van de HAP bijgekomen en is de patiënt naar de isolatieruimte gebracht.
Een aantal medewerkers van de HAP zijn met hem in aanraking geweest. In de hal waar de patiënt onwel werd waren ook andere patiënten aanwezig. Alle medewerkers en patiënten die in dezelfde ruimte waren of contact met hem hebben gehad zijn meteen apart genomen.
Hierop is de huisartsenpost is afgesloten, en de man is in quarantaine opgenomen en wordt vervolgens vanavond nog naar het Erasmus MC vervoerd, waar een diagnose zal worden gesteld. Aanwezigen op de HAP zijn ook in quarantaine geplaatst. Er is inmiddels een crisisteam geformeerd. Een groep patiënten en medewerkers die in de buurt van de man waren aanwezig waren, mochten in afwachting van een sneltest niet naar buiten. Het gaat om zeven personen. Deze mensen worden de komende dagen dagelijks door de GGD in de gaten gehouden. De huisartsenpost is gesloten maar de spoedeisende hulp is gewoon open.
De melding van deze ebola verdenking kwam rond negen uur vanavond. De man is vandaag aangekomen op Schiphol. Hij zou afkomstig zijn uit Sierra Leone. De ebola-uitbraak in West-Afrika breidt zich uit. In Sierra Leone zijn al vele mensen besmet met Ebola.
Ebolaprotocol op NHG
Bij het vermoeden van een ebola- infectie treed het triageprotocol van RIVM, NHG en AmbulanceZorg Nederland in werking.
Er is een telefonische– en fysieke triage door de huisarts, ambulance en artsen werkzaam op de spoedeisende hulp en Huisartsenpost. De standaard sluit aan bij de Nederlandse Triagestandaard.
Triage bij voorkeur telefonisch
Bij voorkeur vindt de triage telefonisch plaats en wordt er laagdrempelig overlegd met een internist-infectioloog, arts-microbioloog en/of GGD arts infectieziektebestrijding wanneer er een verdenking op een ebola-infectie ontstaat. Hierover worden regionale afspraken gemaakt.
Er is inmiddels een crisisteam geformeerd. Een groep patiënten en medewerkers die in de buurt van de man waren aanwezig waren, mogen in afwachting van een sneltest niet naar buiten. Het gaat om zeven personen.
De GGD kan zorgverleners informeren met wie ze kunt overleggen wanneer een verdenking is op een ebola-infectie bij een patiënt (www.ggd.nl)
Indien er na triage en collegiaal overleg wordt geconcludeerd dat er een reële verdenking is op ebola wordt de patiënt ingestuurd naar een academisch ziekenhuis voor diagnostiek en opname.