De Margaret A. Cargill Foundation financiert de ontwikkeling van een nieuw model ter bestrijding van slaapziekte
ArrayHet Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) krijgt bijna 5 miljoen dollar van de Margaret A. Cargill Foundation om de komende drie jaar een nieuwe manier om slaapziekte te bestrijden te ontwikkelen. Met het oog op het dalende aantal slachtoffers van slaapziekte zal het ITG, samen met Memisa België en de Liverpool School of Tropical Medicine (LTSM), de bestrijding van deze levensbedreigende ziekte in de Democratische Republiek Congo (DRC) op een nieuwe en duurzamere manier aanpakken.
Slaapziekte of humane Afrikaanse trypanosomiase bereikte tegen het einde van de 20ste eeuw epidemische proporties. Intensieve screening en behandelingscampagnes uitgevoerd door mobiele teams hebben ertoe bijgedragen dat het aantal besmettingen is gedaald tot minder dan 10 000 per jaar. Momenteel is de ziekte onder controle in de meeste provincies in Congo. Maar zoals is gebleken in het verleden zou een vermindering van de activiteiten om slaapziekte onder controle te houden, onvermijdelijk betekenen dat de ziekte weer zou oplaaien.
Het project zal in Mosango en Yasa Bonga, in de provincie Bandundu in Congo, modelgezondheidsdistricten ontwikkelen waar de bestrijding van de slaapziekte en andere verwaarloosde tropische ziektes volledig geïntegreerd wordt in de bestaande gezondheidszorg. Daartoe zal de gezondheidszorg op districtsniveau worden versterkt. Tegelijkertijd zullen specifieke manieren worden gebruikt om slaapziekte te bestrijden zoals actieve en passieve gevalsdetectie en vectorcontrole. De samenwerking met lokale gemeenschappen zal hierbij een belangrijke rol spelen.
Het project zal gebruik maken van nieuwe manieren om het gevecht tegen de slaapziekte aan te gaan. De voorbije jaren zijn innovatieve middelen ontwikkeld, zoals sneltesten (rapid diagnostic tests) die nieuwe mogelijkheden bieden om de bestrijdingsstrategie te verbeteren. Aangezien slaapziekte wordt overgedragen door de tseetseevlieg is het aanpakken van deze vlieg een andere manier om de ziekte te bestrijden. Tot nu toe heeft vectorcontrole in Congo slechts beperkte resultaten opgeleverd, maar recent is er een efficiëntere manier ontwikkeld om deze vliegen te bestrijden, namelijk “tiny targets”. Dit zijn kleine met insecticide behandelde schermpjes die tseetseevliegen aantrekken en doden.
Iedere projectpartner zal zijn specifieke expertise inzetten om zo de projectdoelstellingen te behalen. Memisa tracht de bestaande gezondheidszorg te verbeteren. LSTM zal de nieuwe methode van vectorcontrole, de “tiny targets”, implementeren. Het ITG zal een nieuw systeem van actieve en passieve detectie van nieuwe gevallen invoeren, gebruikmakend van sneltesten. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met verschillende lokale partners, meer bepaald het nationale slaapziekteprogramma (PNLTHA), de School of Public Health van Lubumbashi en lokale gezondheidszorgautoriteiten. Het project gaat van start op 1 oktober 2014.