
Reizigersadvies West-Afrika vanwege Ebola virus
ArraySinds februari 2014 is er een uitbraak van Ebola virus in West-Afrika. Er worden gevallen gemeld vanuit Guinee, maar ook in Liberia en Sierra Leone zijn mensen besmet geraakt. De WereldGezondheidsorganisatie (WHO) heeft in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten van de landen in het getroffen gebied maatregelengen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Ebola virus disease (EVD)
Ebola-virus veroorzaakt een ernstigeziekte die Ebola virus disease wordt genoemd. Er is voornamelijk risico op besmetting in de afgelegen gebieden waar de ziekte uitbreekt. Ebola virus wordt verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van zieke of dodemensen of dieren (bloed, ontlasting, urine, braaksel, sperma, zweet). Verspreiding van het virus door niezen of hoesten is nog nooit aangetoond. Vaak raken mensen besmet tijdens de begrafenis van een familielid. Het kan na besmetting twee tot 21 dagen duren voor de ziekteverschijnselen ontstaan. Vóór het ontstaan van de symptomen is er waarschijnlijk geen besmettingsrisico.
Een besmetting met Ebolavirus begint meestal met klachten als hoofdpijn, spierpijn, extreme zwakte en vermoeidheid. Deze klachten gaan gepaard met braken, diarree, leverschade en nierschade. In sommige gevallen ontstaan inwendige en uitwendige bloedingen. 50-90% van de besmette personen overlijdt aan de ziekte. Er is geen vaccin tegen het Ebola virus beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties.
Advies voor reizigers
Het risico voor de reiziger is gering. Reizigers wordt geadviseerd naast de algemene hygiënemaatregelen, ook extra maatregelen in acht te nemen en contact met wilde dieren en besmette personen te vermijden.
Bron: WHO/LCR/RIVM