
KNRM waarschuwt voor pieterman
ArrayDe KNRM waarschuwt strandgangers voor de pieterman. Het giftige visje kan gemeen steken. In sommige gevallen raken slachtoffers zelfs in coma door een steek van een pieterman. Mensen worden er misselijk van of krijgen heftige pijn na een steek. Dit jaar zijn er al tientallen mensen gestoken, vooral in warm water komen de visjes regelmatiger voor. Tegen een steek van de pieterman is geen tegengif. Wel is bekend dat het gif wordt afgebroken door warmte. De pieterman is een van de giftigste dieren in Europa. De vis graaft zich in ondiep water in, wachtend op een prooi. De vis heeft het niet op mensen gemunt, maar zij kunnen wel per ongeluk in de stekels trappen.
Er zijn twee typen pietermannen, de kleine die zich met name aan de kustlijn ophoudt en de grote pieterman die doorgaans in de diepere delen van de zee leeft. De kleine pieterman graaft zich in in het zand in ondiep water, waar zwemmers er soms op stappen. Op zijn rug heeft hij drie scherpe stekels die verbonden zijn met een gifpompje.
Een steek van de kleine pieterman is meestal niet dodelijk en geeft alleen een pijnlijke sensatie in het aangedane lichaamsdeel. Soms is er een rijtje met prikgaatjes te zien.
De behandeling van een pietermansteek is eenvoudig. Het aangedane lichaamsdeel dient ongeveer een kwartier tot twintig minuten in zo ‘heet’ mogelijk water gedompeld te worden (let er op dat er geen brandwonden optreden!). Controleer zelf of het water niet te heet is! Het gif van de pieterman bestaat namelijk uit eiwitten die bij temperaturen boven 40 graden Celsius instabiel zijn en snel afgebroken worden. Azijn werkt vaak ook neutraliserend.
Soms treedt als gevolg van de steek een ernstige allergische reactie op met een anafylactische shock. Daarnaast kan een infectie optreden in de wondjes. En controleer of de stekel van de vis niet in de voet van het slachtoffer is achtergebleven.