Oranjekoorts of tropische ziekte?

Array

Advies om alert te zijn op tropische ziektes na WK
Het WK voetbal in Brazilië is door meer dan 3 miljoen mensen bezocht. Ook veel Nederlanders zijn naar Brazilië afgereisd. Nu moeten reizigers naar tropische gebieden altijd al goed opletten voor tropische ziektes, maar met zoveel bezoekers is de kans groot dat er meerdere voetbalfans thuiskomen met bijvoorbeeld dengue. Of met een van de meer zeldzamere tropische virusinfecties, zoals die veroorzaakt door het mayarovirus waar Claire Slegers en Quirijn de Mast van het Radboudumc onlangs over publiceerden in het Journal of Clinical Virology. Hun boodschap is dat niet alleen de voetbalfans, maar vooral ook de dokters in Nederland de komende tijd alert moeten zijn op de symptomen van tropische infecties.

oranje fansVeel voorkomende ziekte
Naar schatting lopen jaarlijks wereldwijd tot 400 miljoen mensen dengue op. Brazilië rapporteerde 1,3 miljoen gevallen van dengue in 2013. Hoewel de piek van het dengueseizoen in Brazilië tijdens het WK achter de rug lag, kwam dengue in juni in het noordoosten nog veel voor. De stadions van Fortaleza, Natal en Salvador liggen in dit risicogebied. Quirijn de Mast: “Bezoekers die de wedstrijden in deze plaatsen hebben bezocht, moeten zich bewust zijn van de eerste symptomen van een tropische infectie. Dokters in Nederland moeten voorbereid zijn op voetbalfans die na het WK langskomen met een onder de leden.”

Stads- en bosmuggen
Het Mayarovirus wordt overgedragen door bosmug Haemagogus, maar recente gevallen lijken aan te tonen dat de stadsmug Aedes aegypti de infectie ook over kan dragen. De Aedes mug brengt dengue over en voelt zich erg thuis in stedelijke gebieden. Dat is ook de reden dat dengue vooral hier voorkomt en veel minder in de buitengebieden. Iemand die besmet is met dengue heeft last van , , , en een kenmerkende huiduitslag. De symptomen van een lijken op die van dengue, alleen kan de gewrichtspijn erg lang aanhouden. In sommige gevallen zelfs tot een jaar lang.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen