Ontwikkeling Intercultureel Addendum bij de richtlijn Schizofrenie

Array

depressie-schizofreen-200x200Het Trimbos-instituut is samen met verschillende beroepsverenigingen gestart met de ontwikkeling en proefimplementatie van een Intercultureel Addendum bij de Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie. In 2012 werd een soortgelijk addendum door Mikado gemaakt voor de richtlijn Depressie.

De Multidisciplinaire Richtlijnen depressie en schizofrenie geven aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling van volwassen cliënten met een depressie of met schizofrenie, maar zeggen weinig over interculturele zorg. Een aan de richtlijn toegevoegd addendum gaat nader in op dit onderwerp.

Analyse
Het Trimbos-instituut heeft voorafgaand aan de ontwikkeling van het addendum een analyse gemaakt van de huidige knelpunten in de zorg voor patiënten met schizofrenie en een migrantenachtergrond.

De analyse liet zien dat er op drie essentiële punten lacunes in kennis zijn: ten eerste, wat is de beste manier voor een hulpverlener om mensen met schizofrenie en een migrantenachtergrond (en hun familie) te benaderen; ten tweede, hoe kunnen de eerste tekenen van schizofrenie eerder worden gesignaleerd; en ten derde, wat is de juiste wijze van diagnosticeren?

Evidentie
Het addendum wordt ontwikkeld met behulp van wetenschappelijke evidentie en in samenwerking met afgevaardigden van verschillende beroepsverenigingen. De afgevaardigden vormen een werkgroep met als voorzitter psychiater Natalie Veen (GGZ-Delfland). Na de ontwikkeling van het addendum volgt een proefimplementatie van de verschillende aanbevelingen uit het addendum in de Basis en Gespecialiseerde GGZ.

Het project wordt mogelijk gemaakt door financiering vanuit Fonds NutsOhra.
Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen