Beloning voor betere huisartsenzorg

Array

De kwaliteit van huisartsenzorg verbeteren met een beloningssysteem. Kirsten Kirschner, regioadviseur bij ZorgImpuls in Rotterdam, werkte aan het eerste en grootste experiment op dit gebied in Nederland. Samen met 65 huisartsenpraktijken en twee zorgverzekeraars in het zuiden van het land ontwikkelde Kirschner een pay-for-performance (P4P) programma. Ze ontwierp een prestatiemeting en koppelde er een beloning aan vast. De resultaten waren positief. Kirschner: “De kennis die wij met het onderzoeksteam hebben opgedaan is juist nu erg relevant in de discussie rondom het nieuwe bekostigingsmodel van de huisartsenzorg.”

zorgimpulszorgimpulsStimulans
Het ontwikkelde P4P programma bevat elementen van verschillende P4P programma’s, onder meer uit Engeland en de Verenigde Staten, die op een unieke manier gecombineerd zijn. Kirschner: “We ontwierpen een prestatiemeting op drie domeinen: medisch handelen, praktijkmanagement en patiëntervaringen. Het medisch handelen betrof de zorg voor chronische aandoeningen, het voorschrijfgedrag en de opkomstcijfers voor griepvaccinatie en baarmoederhalskankerscreening. Praktijkmanagement ging over de infrastructuur (aanwezigheid benodigde instrumentaria), het team (overlegstructuren), de informatie (verslaglegging) en de kwaliteit en veiligheid (werken volgens richtlijnen en protocollen). Patiëntervaringen beschreven het functioneren van de huisarts en de organisatie van zorg. We maten de prestaties op deze drie domeinen voor zowel het niveau van de kwaliteit als voor de kwaliteitsverbetering. Daar koppelden we een bonus aan van gemiddeld 5% tot 10% van het praktijkinkomen.” Het P4P programma resulteerde in significante verbeteringen van gemiddeld 6% voor patiëntervaringen en 10% voor het medisch handelen na een jaar. Kirschner: “Hoe meer ruimte voor verbetering er binnen de praktijk was, hoe meer verbetering we gezien hebben. De deelnemers waren over het algemeen positief over het P4P programma en zagen de bonus als een stimulans om hun kwaliteit van zorg te verbeteren. De resultaten van het experiment zouden een bijdrage kunnen leveren aan de discussie rondom het belonen van uitkomsten van zorg.”

Bloed, zweet en tranen
Kirsten Kirschner studeerde Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht, met als afstudeerrichting Zorgwetenschappen. Na haar afstuderen startte ze met het P4P onderzoek, waarop ze 10 juli a.s. promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast haar onderzoek werkte Kirschner tevens als regioadviseur bij ZorgImpuls. Kirschner: “Het was keihard werken, ook ’s avonds en in het weekend. Gelukkig kreeg ik bij ZorgImpuls ondersteuning om het onderzoek af te ronden. Dat scheelde enorm. M’n collega’s leefden met mij mee. Ja, het was echt bloed, zweet en tranen.” Op de vraag waarom ze wil promoveren, antwoord Kirschner: “Na m’n afstuderen wilde ik verder. De gelegenheid om te promoveren op dit onderwerp kwam voorbij en heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb vreselijk veel geleerd, zowel inhoudelijk als procesmatig. Ook ben ik erachter gekomen wat mij drijft: het delen en toepassen van de kennis in de praktijk. Ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

Kirsten Kirschner verdedigt haar proefschrift op donderdag 10 juli 2014 om 14:30 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bron: Zorgimpuls

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen