Diabeteszorg moet individueler en in samenwerking met patiënt en familie

Array

Behoefte aan nieuw zorgmodel voor mensen met diabetes
De uitkomsten van het DAWN™-programma (DAWN = Diabetes Attitudes, Wishes and Needs) hebben aangetoond dat er nog veel te verbeteren valt in de diabeteszorg. Daarom hebben de deelnemers aan de 5e editie van de internationale DAWN™-top afgesproken zich gezamenlijk in te zetten voor een zorgmodel waarbij de individuele diabetespatiënt centraal staat.

 Dit is nodig, omdat uit het DAWN™-onderzoek onder andere blijkt dat slechts 29% van de mensen met diabetes om inputwordt gevraagd bij hun eigen behandelplan. Bovendien geeft 39% van de de familieleden van mensen met diabetes aan dat zij graag meer betrokken zouden willen worden bij de diabeteszorg. Ondanks dat eerder onderzoek al aantoonde dat de beste resultaten in diabeteszorg behaald worden wanneer mensen met diabetes, hun familieleden en hun zorgteam samenwerken, wordt bij het behandelen van diabetes dus nog steeds veel gebruikgemaakt van acute-zorgmodellen.

diabetes_0Op termijn is een dergelijke aanpak echter niet houdbaar. In 2035 zullen er naar schatting 592 miljoen diabetespatiënten zijn.[1] Het is dan ook hard nodig dat wereldwijd wordt overgegaan op een zorgmodel waarbij de diabetespatiënt centraal staat: een zorgmodel waarbij naar de patiënt als geheel wordt gekeken en de zorg op de individuele patiënt wordt afgestemd, om zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

 Met dit idee in het achterhoofd, kwamen meer dan 200 vooraanstaande deskundigen, beleidsmakers, onderzoekers, artsen en woordvoerders van patiëntenorganisaties uit meer dan 30 landen bijeen tijdens de DAWN™-top, om te bespreken hoe ze dit doel gezamenlijk kunnen realiseren en welke beleidsmaatregelen, strategieën, hulpmiddelen en werkwijzen daarvoor nodig zijn.

Bron: Novo Nordisk

 

 De belangrijkste prioriteiten waren:

·         Mensen met diabetes en hun familieleden een grotere stem geven, zowel op lokaal als op internationaal niveau;

·         werken aan een goede verstandhouding, vertrouwen en goede communicatie tussen de verschillende belanghebbenden, onder wie mensen met diabetes zelf, om zo een positieve verandering teweeg te kunnen brengen;

·         zorgen voor goede voorlichting over holistisch patiëntgericht zelfmanagement, voor mensen met diabetes en hun familieleden;

·         zorgen voor de ondersteunende, discriminatievrije omgeving waar mensen met diabetes en hun familieleden recht op hebben.

Over de DAWN™-top

Tijdens de twee dagen durende top, die werd georganiseerd door de International Diabetes Federation (IDF), de International Alliance of Patients’ Organizations (IAPO) en het Steno Diabetes Center, met steun van Novo Nordisk, richtten de deelnemers zich op het formuleren van manieren om meer patiënten toegang te geven tot patiëntgerichte diabeteszorg, die zich overigens niet beperkt tot door zorgverleners verstrekte zorg, maar ook betrekking heeft op werkgevers en de maatschappij als geheel. De focus lag hierbij op de praktische stappen die elk land moet nemen, en op het vaststellen van doelstellingen en indicatoren waarmee de voortgang kan worden bijgehouden die per land en wereldwijd gemaakt wordt.

 

Michael Hirst, voorzitter van de IDF en tevens de voorzitter van de top, verklaart: “Zoals de mondiale DAWN2™-studie laat zien, hebben mensen met diabetes voorlichting en ondersteuning nodig om een centrale rol te kunnen innemen bij hun eigen behandeling. Met de op deze top gemaakte afspraken hebben we ons ertoe verbonden samen te werken met beleidsmakers en zorgverleners van over de hele wereld, om zo een blijvende verandering teweeg te brengen in de manier waarop mensen met diabetes worden voorgelicht, ondersteund en behandeld. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat patiëntgerichte diabeteszorg een realiteit wordt, en het leven van miljoenen mensen met diabetes wereldwijd veraangenamen.”

 


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen