35 procent van de Nederlandse diabetespatiënten meet glucose niet vaak genoeg

Array

Advies van arts en diabetesverpleegkundige wordt niet altijd opgevolgd
Achthonderdduizend Nederlanders met diabetes moeten iedere dag meerdere keren hun glucosespiegel controleren om de kans op complicaties te verkleinen. Uit onderzoek van Abbott, een wereldwijd opererend medisch bedrijf, blijkt dat 35 procent van de Nederlandse diabetespatiënten hun glucose echter minder vaak controleert dan wordt aanbevolen door de arts of verpleegkundige. Voor bijna 30 procent van de mensen met diabetes is de voornaamste reden hiervoor dat zij het prikken in hun vinger pijnlijk vinden. Andere redenen zijn dat mensen het onhandig vinden of de materialen niet altijd bij hebben om zichzelf te testen.

image009Luisteren naar de dokter? Soms…
Ruim 65 procent van de Nederlanders met diabetes die aan dit onderzoek hebben deelgenomen, geeft aan dat zij het doktersadvies volgen en hun bloedsuikerspiegel vaak genoeg meten. Dat houdt in dat zij dit tot vier keer per dag (of vaker) doen en daarvoor dus in hun vinger prikken. De overige 35 procent zegt dat zij niet altijd of zelfs nooit luisteren naar de aanbevelingen van de arts. Voor 30 procent van de Nederlandse diabetespatiënten is de belangrijkste reden hiervoor dat zij het prikken pijnlijk vinden. 35 procent geeft ook aan niet altijd hun glucosemeter en strips bij zich te hebben, 25 procent vindt het onhandig en 23 procent heeft er genoeg van om steeds hun glucose te moeten controleren. Bijna de helft (49 procent) prikt drie keer of vaker per dag om het in de gaten te houden, terwijl 27 procent dit één of twee keer per dag doet en slechts 24 procent maximaal één keer per dag de bloedsuikerspiegel controleert.
Abbott Infographic Unmet Diabetes Patient Needs HR

Wat mensen met diabetes wél willen
Op de vraag welke verbeteringen men graag zou zien op het gebied van zelfmanagement geven de respondenten als belangrijkste verbetering aan dat zij glucose willen controleren zonder in hun vingers te hoeven prikken (24 procent). Ook willen zij kunnen zien of de glucosespiegel omhoog of omlaag gaat (20 procent) en minder spullen bij zich hoeven dragen (13 procent).

Nieuwe ontwikkelingen
Abbott is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe sensortechnologie die de routinematige vingerprikken overbodig maakt. Een kleine sensor met het formaat van een 2 euromunt wordt aangebracht op de bovenarm. Door met een reader de sensor te scannen, kan op elk gewenst moment van de dag de glucosewaarde gecheckt worden. Op het scherm verschijnt de glucosewaarde van dat moment, terwijl een pijl aangeeft of de waarde omhoog of omlaag gaat en er wordt een grafiek gemaakt om het glucoseprofiel over de hele dag te laten zien. Zo worden bijvoorbeeld periodes zichtbaar waarop iemand met diabetes het meeste risico loopt op hypo- en hyperglykemie. Naar verwachting komt dit product aan het eind van dit jaar op de markt. Voor meer informatie: www.andersglucosemeten.nl.

Over het onderzoek
Abbott heeft het online onderzoek tussen 1 november 2013 en 31 januari 2014 uitgevoerd onder 9.239 Europese diabetespatiënten van 18 jaar en ouder uit Zweden, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland, Noorwegen, Italië en Spanje. In totaal hebben 1.569 Nederlandse diabetespatiënten aan het onderzoek deelgenomen.

Bron: Abbott

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen