Gezondheid vs. handel? Geneve dag 3

Array

dikke-kinderenJacqueline werkt in het kader van het Advanced Master in International Development (AMID) traineeship (Radboud Universiteit Nijmegen) bij Wemos als pleitbezorger mondiale gezondheid. In haar werkzaamheden ondersteunt ze het ‘Grenzeloos Gezond’-initiatief. In deze derde `live’-blog deelt ze haar ervaringen over haar bezoek aan Geneve.

Geneve, 22 mei
Gisteravond heb ik samen met twee collega’s een evenement bijgewoond georganiseerd door de Amerikaanse organisatie Consumers International. De bijeenkomst ging over het opstellen van een conventie rondom een gezond dieet en wat ervoor nodig is om deze conventie op te stellen. De eerste spreker, Professor Boyd Swimburn van de universiteit van Auckland, sprak over de promotie van junkfood in relatie tot de wereldwijde toename van niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Hij haalde een aantal voorbeelden van landen aan die stappen ondernomen hebben om marketing van ongezond voedsel tegen te gaan. Bijvoorbeeld Zuid-Korea, waar de marketing van junkfood gericht op kinderen al aardig teruggedrongen is. Helaas is Zuid-Korea een van de uitzonderingen. De meeste landen worstelen met het reguleren van marketing omdat dit vaak als een handelsbelemmering wordt bestempeld. Ook benadrukte hij tijdens zijn lezing de overeenkomst tussen de tabaksindustrie en de voedingsindustrie, en de lessen die we hieruit kunnen leren. Met name de junkfood industrie zou buiten het beleidsproces gehouden moeten worden.

De tweede spreker was Olivier De Schutter, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel. Hij sprak over zijn laatste rapport waarin hij enkele belangrijke conclusies trekt vanuit zijn ervaringen en adviezen van de afgelopen zes jaar. Tijdens zijn lezing legde hij de nadruk op de grootschalige productie-eenheden die ten koste gaan van kleinschalige landbouwers en hoe dit de lokale landbouw en het dieet van de lokale bevolking benadeelt. Hij benoemde het verband tussen niet-overdraagbare aandoeningen en de toegenomen productie van suiker. Verder benadrukte hij de overeenkomst van de voedsel- en drankindustrie en de tabaksindustrie. Landbouw- en handelsbeleid zouden gezondheid beter moeten beschermen en bevorderen. Het recht op voedsel en het recht op gezondheid zijn mensenrechten die in toenemende mate geschonden worden. Wanneer krijgt dit de aandacht die het verdient?

Ten slotte sprak de Mexicaanse Xaviera Cabado over de groeiende problematiek omtrent niet-overdraagbare ziekten in Noord- en Zuid-Amerika. In Mexico is het aantal mensen, vooral kinderen, met overgewicht enorm toegenomen sinds de aanvang van het vrijhandelsverdrag ‘ North American Free Trade Agreement’ ( NAFTA). Dit heeft geleid tot verdringing van lokale voedselproductie en verandering van inheemse voedselpatronen. In een van de armste regio’s van Mexico wordt door meer dan de helft van de lagere-schoolkinderen meer dan drie keer per dag frisdrank gedronken. Meer dan 60 procent van de kinderen begint de dag met frisdrank, onder andere omdat schoon drinkwater niet voorhanden is. Xaviera benoemde de verschillende strategieen die door de voedings- en drankindustrie gebruikt wordt en de voornaamste obstakels vormen voor de bevolking om een gezond dieet te handhaven. Deze strategieen varieren van campagne voeren en de media onder druk zetten tot het direct beinvloeden van beleid. Het is zaak dat er wereldwijd actie wordt ondernomen waarbij gezondheidsbelangen voorop staan!

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen