ALS-patiënten richten investeringsfonds op om eigen ziekte te genezen

Array

Drie ondernemers bij wie kort geleden de dodelijke ziekte ALS werd geconstateerd hebben de handen ineengeslagen om een speciaal investeringsfonds op te richten voor therapie ontwikkeling voor deze ziekte. De oprichters beogen met het fonds Euro 100 miljoen bij elkaar te brengen. Op 19 mei 2014 organiseren de oprichters van het fonds een ALS Investors Day op de Zuidas in Amsterdam, waar ze de blauwdruk onthullen van een revolutionaire aanpak om een verhandelbaar geneesmiddel voor ALS te vinden. Een dergelijke aanpak van een zeldzame ziekte is nooit eerder vertoond.

Het ALS-investeringsfonds
Het fonds is specifiek gericht op zogenaamde ‘impactinvesteerders’ en niet op de durfkapitalisten die zich toespitsen op de traditionele farma/biotech..


slider-nieuw-1-953x611Het ALS-investeringsfonds heeft alles in zich om patiënten op korte termijn een geneesmiddel te introduceren in een markt waar vele miljarden dollars in omgaan. Het fonds zet kapitaal in om op twee manieren waarde te creëren: solide investeringsmogelijkheden voor investeerders en tegelijkertijd hoop op behandeling voor de duizenden ALS-patiënten die ieder jaar hun ‘doodvonnis’ krijgen.

De ziekte ALS
ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een zeldzame, dodelijke ziekte. Deze slopende zenuwziekte die ieder jaar duizenden mensen treft, kent een gemiddelde levensverwachting van 3-5 jaar. Op dit moment bestaat er geen geneesmiddel tegen.

Stapels onderzoeken
Op dit moment zijn er ruim 8.000 ‘zeldzame ziektes’. Naar de meeste hiervan wordt vooral fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan en er wordt niet gekeken naar winstmogelijkheden. Vrijwel al deze onderzoeken stapelen zich op binnen de muren van wetenschappelijke instituten. Succesvol overkoepelend onderzoek is er nauwelijks. Dit komt doordat de kennis ontbreekt om ontdekkingen naar de markt te brengen en omdat het financiële plaatje niet duidelijk is.

Medeoprichter van het fonds, Bernard Muller, genomineerd voor EY Entrepreneur of the Year in Nederland:

“Dit fonds geeft enerzijds echte hoop op een geneesmiddel aan de duizenden ALS-patiënten wereldwijd, maar verliest anderzijds de rendementseis van investeerders ook niet uit het oog. Het draagt bij aan gezamenlijk wetenschappelijk succes en zorgt ervoor dat ontdekkingen sneller op de markt kunnen komen.”


ALS Investors Da
y
Het evenement op 19 mei vindt plaats bij sponsor Accenture in hun kantoor in Amsterdam. Registreren voor de Investors Day kan op www.alsinvestorsday.org, waar ook meer informatie te vinden is.

Bron: project MinE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen