Medische staf Bernhoven moderniseert goodwillverrekening naar een collectieve in- en uitverdien regeling

Array

De stafmaatschap van Bernhoven heeft op 6 november besloten dat de goodwillregeling bij overdracht van de praktijk wordt aangepast naar een in- en uitverdienregeling. Een vernieuwende visie van medisch specialisten in een veranderend zorglandschap.

Wink de Boer, MDL-arts in Bernhoven en voorzitter van de stafmaatschap: “Een vrijgevestigde medisch specialist die bij pensionering zijn praktijk beëindigt, vraagt een contant geldbedrag (goodwill) aan zijn opvolger. Hiervoor dient de waarde van de praktijk te worden bepaald. De jonge startende specialist moet daarvoor een geldbedrag lenen bij een bank. Hoewel dit systeem lang goed heeft gefunctioneerd, kent het vandaag de dag een groot aantal bezwaren. krijg geef geldDoor de onzekerheid over het verlies van het declaratierecht en de komst van integrale tarieven, evenals door onzekerheid over spreiding en concentratie, is het toekomstig verdienpotentieel en daarmee het bepalen van de praktijkwaarde erg lastig. Bovendien zijn banken huiverig om een goodwill lening te verstrekken, zeker als daarnaast ook een woonhuis moet worden gefinancierd. In dit daglicht, en met de ontplooiende nieuwe governancestructuur in Bernhoven, een goed moment om over te stappen op een nieuw model”.

In- en uitverdienregeling Bernhoven
De vrijgevestigde specialisten van het ziekenhuis in Uden, verenigd in de stafmaatschap, hebben besloten alle zaken rond praktijkoverdracht voortaan collectief te regelen. De vertrekkende specialist en de nieuwkomer hoeven dan geen zaken meer met elkaar te doen. De vertrekkende specialist die de stafmaatschap verlaat, krijgt in plaats van een bedrag ineens, gedurende twee jaar een bedrag uitgekeerd uit het collectief. Dit bedrag is gekoppeld aan het gemiddeld inkomen dat in het collectief wordt verdiend (uitverdienen).

Een intredende specialist hoeft geen banklening meer af te sluiten. Hiervoor in de plaats komt een inverdienregeling: gedurende vier jaar wordt een deel van het inkomen ingehouden (inverdienen). Het bepalen van de praktijkwaarde, wat vaak veel discussies geeft, hoort hiermee tot het verleden. Het inkomen van de beginnende specialist ademt mee met het inkomensniveau van zijn vakgroep en kan, mede op basis van zijn eigen werklust, zowel omhoog als ook omlaag muteren. Met deze nieuwe regeling hebben de medisch specialisten naar de toekomst toe onderling geborgd dat een specialist altijd recht houdt op een goodwilluitkering bij beëindiging van zijn praktijk. Voorts is het ziekenhuis voor intredende specialisten aantrekkelijker geworden. Een bijkomend voordeel is dat het grote collectief beter in staat zal zijn om afhankelijk van de ontwikkeling in de zorgvraag groei en krimp van specialistenplaatsen beter te reguleren.

Bernhoven is het eerste ziekenhuis in Nederland dat vanuit een sterk collectief denken op deze wijze een oplossing heeft gevonden voor de momenteel actuele landelijke goodwill problematiek.

Bron: Ziekenhuis Bernhoven

Recente artikelen