Fysiotherapeut Henk Jansen uit Rijssen begint een landelijke protestactie tegen plannen Menzis
ArrayFysiotherapeut Henk Jansen uit Rijssen begint een landelijke protestactie tegen het plan van Menzis. Henk Jansen uit Rijssen is boos op zorgverzekeraar Menzis. Menzis is voornemens om de onbeperkte fysiotherapie uit de aanvullende verzekering van de pakketten ExtraVerzorgd 3 en 4 te schrappen. Mensen met levenslange klachten als hartfalen, reuma en chronische benauwdheid zijn hier de dupe van, aldus Jansen. Jansen is een actie begonnen onder collega’s en patiënten.
Menzis klanten komen massaal in problemen door afschaffing van vergoeden onbeperkte fysiotherapeutische zorg in 2014. Vanaf volgend jaar moet de Menzis verzekerde het doen met maximaal 40 zittingen in het jaar. Dit is een klap in het gezicht van diegene, die wekelijks en soms meerdere keren per week fysiotherapeutische hulp nodig hebben. De afgelopen jaren is door de overheid drastisch geschrapt in de lijst met chronische ziekten. Patiënten met Hartfalen, COPD en Reumatische aandoeningen hebben volgens minister Schippers geen chronische aandoening meer die in aanmerking komt voor een vergoeding uit het basispakker van de vaak broodnodige fysiotherapie.
Gevolg is dat al deze patienten zich extra moeten verzekeren om voldoende therapeutie te kunnen ontvangen voor hun aandoening. Meestal zijn dit (dure) Aanvullende Zorgpolissen die deze mensen moeten afsluiten terwijl ze door hun handicap vaak niet volledig arbeidsgeschikt zijn of een arbeidsbeperking hebben met alle financiële gevolgen van dien. Voor veel patiënten met de genoemde aandoeningen is het financieel al moeilijk om de kosten van hun basis verzekering te betalen. In 2014 dreigt het gevaar dat er geen betaalbare Aanvullende Polissen zijn, die de benodigde fysiotherpie vergoeden, waardoor deze patiënten aan hun lot overgelaten. Bovendien gaat het om een groep mensen die het vaak financieel toch al niet breed hebben. Straks kunnen ze voor hun behandeling ook niet meer terecht bij de aanvullende verzekering. Volgens Jansen is dit het gevolg van de marktwerking in de zorg.
Fysiotherapeut Jansen noemt het plan een ‘klap in het gezicht’ van gedupeerden. „Ze zijn vaak al arbeidsongeschikt of minder inzetbaar op de arbeidsmarkt. Het kost ze 30 euro per behandeling.”
In 2013 waren er ongeveer 1.000 polissen in de markt. Slechts 7 polissen voldeden aan criteria die belangrijk zijn voor patienten met een chronische aandoening:
1- Vrije toegankelijkheid zonder medische restrictie
2- Onbeperkt gebruik van fysiotherapeutische zorg
In de vooraankondigen komt naar voren dat Menzis de twee polissen die daaraan voldeden stop zet. Ook Agis/Achmea zetten hun varianten, die voldeden aan deze twee criteria stop. Er zijn dan nog slechts vier polissen over waar klanten zich onbeperkt voor fysiotherapie kunnen verzekeren.
Bij de invoering van het marktmechanisme binnen de zorg is er door de overheid beloofd dat zorg altijd verzekerbaar zal blijven. Acht jaar later blijkt dat deze belofte niet meer na wordt gekomen.
Darrom is Henk Jansen, fysiotherapeut te Rijssen, een landelijke actie gestart waarbij hij protestbrieven en posters aan zijn collega fysiotherapeuten ter beschikking stelt. Duizenden fysiotherapeuten in Nederland hebben nu protestbrieven klaar liggen. In de brief verzoekt de klant Menzis om het genomen besluit terug te draaien.Op het moment dat er meer zekerheid is over de Agis/Achmea polis zal ook voor de klanten van Agis/Achmea zo’n landelijke actie gestart worden.
Via Fysioforum