Declaratieoverzicht zorgkosten blijft wartaal

Array

Knelpunt_neboHet kostenoverzicht van declaraties die een dokter of tandarts rekent, is nog steeds onduidelijk. Voor veel mensen is er aan dit overzicht van de zorgverzekeraar geen touw vast te knopen.

Inzicht in de kosten is onmisbaar om foute declaraties en zorgfraude te ontdekken. Bovendien willen mensen weten of hun eigen risico niet verkeerd wordt opgebruikt, zo meldt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) mede namens het Longfonds. De minister van Volksgezondheid onderschrijft het belang van een herkenbaar kostenoverzicht en wil dat er begin 2014 stappen zijn gezet. De NPCF roept verzekeraars op haast te maken met de vertaalslag van het kostenoverzicht.

In november komt het Longfonds met een speciale bijlage bij ledenblad LONGWIJZER over de zorgverzekering. Tot de jaarwisseling kunnen mensen overstappen, maar veel longpatiënten weten niet of ze goed verzekerd zijn. Met het boekje helpt het Longfonds hen om dat in zicht te krijgen.
Knelpunten bij kostenoverzicht
Er zijn nog veel knelpunten bij de kostenoverzichten die verzekeraars hun klanten toesturen. Dit overzicht wordt meestal per kwartaal verzonden, soms ook digitaal. Mensen schrikken soms van de hoge bedragen en vragen zich af of die correct zijn. Ook krijgen veel mensen geen overzicht meer van hun zorgkosten als ze door het eigen risico heen zijn.

Eén loket
Als mensen willen weten voor welke behandeling of medicijn de declaratie geldt, worden ze vaak van kastje naar de muur gestuurd. Het NPCF pleit ervoor dat mensen met vragen over hun kostenoverzicht bij één loket terecht kunnen. Dat zou de zorgverzekeraar moeten zijn. Ook zouden patiënten altijd en eenvoudig toegang moeten hebben tot hun kostenoverzicht. Hiervoor moet de verzekeraar het overzicht online up to date houden. Zorgverzekeraars treffen inmiddels voorbereidingen om dit te realiseren.

Ook DBC-codes die voor bepaalde behandelingen worden gebruikt, zijn voor verzekerden onleesbaar en daardoor lastig te controleren. Bij een DBC- zorgproduct zou in ieder geval de medisch specialist, de behandeldatum en het type zorg zoals een operatie, röntgenfoto of ziekenhuisopname moeten staan. Want alleen met een begrijpelijk kostenoverzicht is verspilling van zorgkosten en foute declaraties terug te dringen.

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen