Matige drinkers hebben kleinere kans op reumatoïde artritis
ArrayMensen die matig drinken hebben 14% minder kans om reumatoïde artritis te ontwikkelen dan mensen die geen alcohol consumeren. Dit blijkt uit een grote overzichtsstudie waarin de resultaten van alle onderzoeken die in de afgelopen jaren naar dit onderwerp zijn gedaan op een rij werden gezet. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het Tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.
Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van het slijmvlies in gewrichten, die bij ca. 1 à 2% van de bevolking voorkomt. Het is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam. De oorzaken voor RA zijn niet geheel duidelijk maar wel is bekend dat het gaat om een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren, waaronder ook de leefstijl.
Onderzoeksgroep
In de gepubliceerde meta-analyse zijn de gegevens uit 8 epidemiologische studies meegenomen. De totale onderzoeksgroep omvatte daardoor bijna 200.000 personen, waarvan 1.878 personen in de loop van de onderzoeksperiode RA ontwikkelden. Bij de onderzoeksgroep werd navraag gedaan naar een groot aantal kenmerken en leefstijlfactoren. Bij de analyses is zoveel als mogelijk gecorrigeerd voor verstorende variabelen.
Relatie
Op grond van de bevindingen concluderen de onderzoekers dat er een J-vormig verband is tussen alcoholconsumptie en kans op RA. Matige alcoholconsumptie tot gemiddeld 15 g alcohol per dag (ca. 1,5 standaardglas) is geassocieerd is met een verlaging van het risico op RA. De grootste verlaging (-14%) is gevonden bij consumptie van 9 g alcohol per dag (ca. 1 standaardglas). Bij consumptie van meer dan 2 glazen per dag blijkt er echter een toename van het risico op RA te zijn.
Subgroepen
Bij opsplitsing van de onderzoeksgroep naar subgroepen blijkt het effect niet alleen dosis-afhankelijk te zijn maar ook geslachtsafhankelijk en tijdsafhankelijk. Bij vrouwen is een groter gunstige effect (-19%) gevonden dan bij mannen, maar bij langdurige matige consumptie (> 10 jaar) is er, onafhankelijk van het geslacht, een daling van 17%.
Mechanisme
Ook in andere onderzoeken naar de relatie tussen alcoholconsumptie en auto-immuunziekten (zoals systemische lupus erythematodes, de ziekte van Graves en de auto-immune vorm van diabetes) is bij matige alcoholconsumptie een verlaagd risico gevonden. Het mechanisme dat een rol speelt bij het gunstige effect van matige alcoholconsumptie op RA heeft mogelijk te maken met een iets afgezwakte immuun respons en een vermindering van pro-inflammatoire cytokines.