Combinatietherapie alternatief voor viscerale leishmaniasis
ArrayLeishmaniasis na malaria de dodelijkste parasitaire infectieziekte ter wereld
Viscerale leishmaniasis is na malaria de dodelijkste parasitaire infectieziekte ter wereld. De ziekte zorgt jaarlijks voor duizenden slachtoffers bij arme en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in lage-inkomenslanden. Filip Meheus heeft nu voor het eerst de economische aspecten van de ziekte gedetailleerd in kaart gebracht in India, Nepal en Soedan. Op maandag 16 september ontvangt Meheus een doctoraat aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor zijn onderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Viscerale leishmaniasis is een aandoening waarbij interne organen van de mens geïnfecteerd worden door Leishmania parasieten. Die parasieten worden overgebracht door een steek/beet van de zandvlieg. De ziekte komt in tientallen landen voor, maar vooral in Bangladesh, India, Brazilië en Soedan. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden jaarlijks 200.00 tot 400.000 mensen geïnfecteerd, van wie er ongeveer 55.000 overlijden. Doordat bestaande behandelingen in toenemende mate niet meer helpen (zoals in Nepal met het geneesmiddel miltefosine), wordt het steeds moeilijker om viscerale leishmaniase te bestrijden. Meheus toont aan dat combinatietherapieën (gebruik van meerdere geneesmiddelen) een kosteneffectief alternatief zijn voor de huidige eerstelijnsbehandelingen. Dit komt voornamelijk door de kortere behandelingsduur en de lagere kosten van geneesmiddelen bij deze combinatietherapieën.
Combinatietherapie
Doordat bestaande behandelingen in toenemende mate niet meer helpen (zoals in Nepal met het geneesmiddel miltefosine), wordt het steeds moeilijker om viscerale leishmaniasis te bestrijden. Meheus toont aan dat combinatietherapieën (gebruik van meerdere geneesmiddelen) een goed alternatief zijn voor de huidige eerstelijnsbehandelingen. Dit komt voornamelijk door de kortere behandelingsduur en de lagere kosten van geneesmiddelen bij deze combinatietherapieën.
Perspectief
Combinatietherapieën kunnen niet alleen de enorme economische schade verminderen die viscerale leishmaniasis aanricht bij gezinnen, maar ook de werkdruk in ziekenhuizen verlichten. Extra inspanningen zijn echter nodig om de prijs van sommige geneesmiddelen (bijvoorbeeld liposomale amfotericine B) verder te laten dalen, en de patiënt sneller te diagnosticeren en te behandelen.
“De ziekte richt patiënten niet alleen fysiek, maar ook financieel ten gronde”, zegt Meheus. “Onze studieresultaten bieden enkele handvatten om hen beter te kunnen helpen, ook waar de nood groot is en de middelen schaars zijn.”
“Deze ziekte richt patiënten niet alleen fysiek, maar ook financieel ten gronde. Deze studieresultaten bieden enkele handvaten om hen beter te kunnen helpen, ook daar waar de nood groot is en de middelen schaars zijn,” aldus Meheus.
Proefschrift: The economic analysis of visceral leishmaniasis control (bit.ly/14LPBgN)
Filip Meheus (Ghent, België, 1978) studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen in Antwerpen en Gezondheidseconomie in Rotterdam (Nederland). Zijn promotieonderzoek werd begeleid vanuit het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud. Meheus is momenteel werkzaam als lecturer bij de School of Public Health & Family Medicine (University of Cape Town) in Zuid-Afrika.
Viscerale leishmaniase in een notendop:
- ook bekend als kala-azar
- de meest dodelijke parasitaire ziekte na malaria
- overgebracht door zandvliegen
- honderdduizenden mensen in 88 landen worden getroffen
- de ziekteverwekker Leishmania manipuleert zijn gastheercel, de macrofaag