Antoni van Leeuwenhoek: Huidige overlevingscijfers moeilijk te vergelijken

Array

Het Antoni van Leeuwenhoek erkent het belang voor de patiënten om ziekenhuizen te kunnen beoordelen op hun prestaties per tumorsoort.
Om patiënten goed te kunnen laten vergelijken, moeten voor de overlevingcijfers dezelfde criteria gehanteerd worden. Dat is nu nog onvoldoende het geval. De cijfers zoals die nu door het UMC St. Radboud gepubliceerd zijn, zijn absolute getallen en kunnen niet goed vergeleken worden met de cijfers van bijvoorbeeld het Antoni van Leeuwenhoek of ieder ander willekeurig ziekenhuis. Het Antoni van Leeuwenhoek is voorstander van het publiceren van overlevingcijfers per ziekenhuis.

cijfersPatiëntgegevens zoals leeftijd of andere aandoeningen zijn van invloed op de overlevingcijfers. Deze correcties zijn echter nog niet doorgevoerd in de huidige cijfers waardoor ze moeilijk met elkaar te vergelijken zijn.

Het Antoni van Leeuwenhoek hoopt dat door de publicatie van de cijfers door het UMC St. Radboud de discussie om vergelijkbare cijfers te publiceren weer hoog op de agenda komt te staan.

 

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen