Afatinib krijgt positieve beoordeling van CHMP voor patiënten met EGFR-mutatiepositieve longkanker in de EU

Array

Positieve CHMP-beoordeling volgt op goedkeuring door de FDA voor het eerste oncologische geneesmiddel van Boehringer Ingelheim. De wereldwijde fase III-registratiestudie LUX-Lung 3 toonde aan dat patiënten met EGFR-mutatiepositieve longkanker meer baat hebben bij een afatinib-behandeling dan bij standaardchemotherapie.

Boehringer Ingelheim maakt bekend dat het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een positieve beoordeling heeft afgegeven voor afatinib – dat in de Europese Unie is ingediend onder de merknaam GIOTRIF®. Afatinib is de eerste irreversibele blokker van de ErbB-familie voor de behandeling van epidermale groeifactorreceptor (EGFR) tyrosine-kinaseremmer bij nog niet eerder behandelde volwassen patiënten met lokaal gevorderd of metastatisch niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) met activerende mutatie(s) van EGFR.

longen‘Boehringer Ingelheim is verheugd over het besluit van het CHMP, dat volgt op de recente goedkeuring door de FDA van afatinib. We kijken ernaar uit om afatinib binnenkort beschikbaar te kunnen stellen aan patiënten met EGFR-mutatiepositieve longkanker in Europa,’ aldus prof. Klaus Dugi, Corporate Senior Vice President Medicine, Boehringer Ingelheim. ‘Afatinib veroorzaakt een irreversibele blokkade van EGFR en andere relevante leden van de ErbB-familie en heeft in klinisch onderzoek aangetoond dat het zinvolle therapeutische voordelen biedt.’

De prevalentie van tumoren die EGFR-mutaties hebben, is 10-15% bij blanke en 40% bij Aziatische NSCLC patiënten. In klinisch onderzoek is aangetoond dat afatinib bij patiënten met dit type longkanker kan leiden tot vertraging van de tumorgroei, in combinatie met verbetering van hun symptomen in verband met longkanker en een betere kwaliteit van leven., Vandaar dat testen op mutaties in EGFR bij de besluitvorming over het behandeltraject een essentiële stap is, die sterk wordt aanbevolen door tal van internationale organisaties voor oncologie en pathologie. Op die manier kunnen beroepsbeoefenaren goed onderbouwde therapeutische keuzes maken en patiënten van meet af aan de juiste, ‘targeted’ therapie krijgen.

‘Een ‘targeted’ therapie zorgt voor een gepersonaliseerde benadering van de longkankerbehandeling, waar patiënten enorm veel baat bij kunnen hebben,’ luidde het commentaar van dr. Sanjay Popat, Consultant Medical Oncologist, The Royal Marsden NHS Foundation Trust, Londen en klinisch onderzoeker bij de LUX-Lung 3-studie. ‘Dankzij de aanbeveling tot goedkeuring van afatinib van het CHMP zijn we vandaag weer een stap dichter bij het moment gekomen, dat we Europese patiënten met gevorderde NSCLC een gerichte behandeloptie kunnen bieden, waarvan de werkzaamheid in vergelijking met standaardchemotherapie in grootschalige klinische onderzoeken is aangetoond.’

 

De positieve CHMP-beoordeling voor afatinib is gebaseerd op gegevens uit de belangrijke LUX-Lung 3-studie, de wereldwijde fase III-studie onder patiënten met gevorderde EGFR-mutatiepositieve longkanker, waarbij afatinib wordt vergeleken met chemotherapie met pemetrexed/cisplatine. Gegevens uit LUX-Lung 3 hebben aangetoond dat patiënten die afatinib als eerstelijnsbehandeling kregen bijna een jaar zonder verdere groei van hun tumor leefden (mediane progressievrije overleving (progression-free survival, PFS) van 11,1 maanden) tegen iets meer dan een halfjaar (PFS van 6,9 maanden) bij degenen die met pemetrexed/cisplatine werden behandeld. Van belang is verder dat NSCLC-patiënten met tumoren met de twee meest voorkomende EGFR-mutaties (del19 of L858R, die verantwoordelijk zijn voor 90% van alle EGFR-mutaties) die afatinib gebruikten ruim een jaar zonder verdere groei van hun tumor leefden (PFS van 13,6 maanden) tegen iets meer dan een halfjaar (PFS van 6,9 maanden) bij de patiënten in de vergelijkingsarm.2

 

De vertraging van de ziekteprogressie bij afatinib die in klinische onderzoeken werd aangetoond, werd in verband gebracht met betere controle over levensbeperkende ziektegerelateerde symptomen. Onder de patiënten die afatinib gebruikten was vaker sprake van een verbetering van symptomen als dyspneu (kortademigheid), hoest en pijn op de borst, gemeten met de standaardvragenlijsten bij longkanker. Ook vertraagde afatinib de verergering van die symptomen.3

 

Het aantal gestaakte behandelingen als gevolg van bijwerkingen die met de behandeling samenhingen was laag tijdens de LUX-Lung 3-studie (stopzettingen 8% voor afatinib; 12% voor chemotherapie). De meest voorkomende geneesmiddelgerelateerde bijwerkingen van graad 3 in de behandelarm met afatinib waren diarree (14%), uitslag (16%) en nagelriemontsteking (paronychia) (11%). Eén procent van de patiënten in de arm met afatinib stopte wegens geneesmiddelgerelateerde diarree.2 De meest voorkomende geneesmiddelgerelateerde bijwerkingen van graad 3 in de arm met chemotherapie (pemetrexed/cisplatine) waren neutropenie (15%), vermoeidheid (13%) en leukopenie (8%).

 

In de VS is afatinib goedgekeurd onder de Amerikaanse merknaam GILOTRIF™; verder zijn er bij regelgevende instanties in Azië en wereldwijd vergunningen aangevraagd voor de behandeling van patiënten met lokaal gevorderd en gemetastaseerd NSCLC met EGFR-mutaties. In de EU, Azië en andere landen is een beoordeling van de vergunningaanvraag door gezondheidsinstanties gaande.

 

Opmerkingen voor de redactie

 

Over afatinib

Afatinib is een irreversibele blokker van de ErbB-familie die een onomkeerbare blokkade veroorzaakt van EGFR (ErbB1) en andere relevante leden van de ErbB-familie waarvan bekend is dat ze een belangrijke rol spelen bij de groei en verspreiding van de meest voorkomende kankersoorten en kankersoorten die worden geassocieerd met hoge mortaliteit (long-, borst-, en hoofd- & nekkanker). Afatinib bevindt zich momenteel in klinische ontwikkelingsfase III voor NSCLC en hoofd- & nekkanker.

 

Voor afatinib is een vergunning aangevraagd bij de FDA, EMA, regelgevende instanties in Azië en andere landen voor de behandeling van patiënten met EGFR-mutatiepositief lokaal gevorderd en gemetastaseerd NSCLC. Afatinib kreeg een priority review status in de VS.

 

Over longkanker

Longkanker is de meest voorkomende en dodelijkste vorm van kanker in de wereld.4 In Europa zijn er per jaar 391.000 nieuwe gevallen en 342.000 overlijdensgevallen.4 Totaal genomen is longkanker de oorzaak van 19,9 procent van alle overlijdensgevallen door kanker in Europa.4 Twaalf procent van alle nieuwe gevallen van kanker is longkanker4 en roken wordt aangewezen als de belangrijkste oorzaak.5 In Azië vormt longkanker meer dan 14 procent van alle kankers en ruim 18 procent van alle overlijdensgevallen door kanker, hoewel de incidentie per regio verschilt. De hoogste percentages zijn te vinden in Oost-Azië; elk jaar worden meer dan een half miljoen nieuwe gevallen van longkanker gediagnosticeerd in China, ruim 86 duizend in Japan en meer dan negenduizend in Taiwan.4

 

Vroegtijdig onderzoek naar de EGFR-mutatiestatus van tumoren bij longkankerpatiënten is cruciaal voor de verbetering van patiëntuitkomsten. Tussen de 10-15 procent van de blanke en 40 procent van de Aziatische NSCLC-patiënten heeft een tumor met EGFR-mutaties, waarbij de twee meest voorkomende mutatietypen (del19 en L858R) verantwoordelijk zijn voor circa 90 procent van de gevallen.6

 

Over Boehringer Ingelheim en oncologie

Op basis van wetenschappelijke expertise en uitstekend onderzoek op het terrein van long- en hart-vaatziekten, stofwisselingsziekten, neurologie, virologie en immunologie is  Boehringer Ingelheim gestart met een  groot onderzoeksprogramma om innovatieve geneesmiddelen tegen kanker te ontwikkelen. Boehringer Ingelheim werkt nauw samen met de internationale wetenschappelijke gemeenschap en een aantal van ´s werelds toonaangevende kankercentra. De inzet van het bedrijf voor oncologie wordt onderstreept doordat wetenschappelijke ontwikkelingen worden gebruikt om een reeks doelgerichte therapieën voor diverse solide tumoren en hematologische kankervormen te ontwikkelen.

 

De huidige onderzoeksfocus ligt op geneesmiddelen op drie terreinen: remming van angiogenese, remming van signaaltransductie en remming van cellcycluskinase.

 

De oncologie-pipeline van Boehringer Ingelheim is in ontwikkeling en toont aan dat het bedrijf zich blijft inzetten om het specialisme verder te ontwikkelen.

Boehringer Ingelheim
De Boehringer Ingelheimgroep is één van de 20 toonaangevende farmaceutische bedrijven ter wereld. Vanuit het hoofdkantoor in het Duitse Ingelheim is het bedrijf wereldwijd actief, met 140 dochterondernemingen en ruim 46.000 werknemers. Sinds de oprichting in 1885 wijdt het familiebedrijf zich aan het onderzoeken, ontwikkelen, vervaardigen en vermarkten van nieuwe geneesmiddelen ter verbetering van de gezondheid en het welzijn van mens en dier.

 

Sociaal verantwoord handelen is een centraal element van de bedrijfscultuur van Boehringer Ingelheim. Betrokkenheid bij sociale projecten, de zorg voor werknemers en hun gezin en het bieden van gelijke kansen aan alle werknemers vormen de basis van de wereldwijde bedrijfsactiviteiten. Wederzijdse samenwerking en respect, milieubescherming en duurzaamheid zijn intrinsieke factoren bij alles wat Boehringer Ingelheim onderneemt.

 

In 2012 bereikte Boehringer Ingelheim een netto omzet van circa 14,7 miljard euro. De uitgaven voor R&D van receptplichtige geneesmiddelen vormden 22,5% van de omzet.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.boehringer-ingelheim.nl en www.newshome.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen