Nijmegen laat Tokyo meekijken met hartklepvervanging zonder open hartoperatie

Array

Op vrijdag 26 juli wordt een aortakunstklep implantatie in het UMC St Radboud live vertoond tijdens een congres in Tokyo (Tokyo Percutaneous cardiovascular Intervention Conference). Duizenden cardiologen uit Azië krijgen te zien hoe cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het UMC St Radboud een aortaklep vervangen zonder open hartoperatie. Het bijzondere aan de methode in Nijmegen is dat de hartklep wordt vervangen via de slagader onder het sleutelbeen. Deze zogeheten TAVI procedure (Transcatheter Aortic Valve Implantation) wordt nog niet toegepast in Japan.

Completer beeld van de oorzaken
Normaal gesproken wordt de TAVI procedure uitgevoerd via de lies. Het UMC St Radboud is het enige ziekenhuis in Nederland dat de ingreep bij voorkeur via de slagader onder het sleutelbeen verricht. Het ziekenhuis kiest voor deze methode, omdat deze  veiliger is. De kans op een bloeding of beroerte is kleiner en na afloop van de ingreep treden minder complicaties op. Om deze redenen zijn andere ziekenhuizen geïnteresseerd geraakt in deze techniek. De resultaten van de ervaringen van het UMC St Radboud met deze behandelmethode worden tijdens de live uitzending gepresenteerd.

Minder invasieve ingreep
Dat deze werkwijze slechts een kleine snede in de schouder behoeft, maakt de methode voor Japanners erg interessant. In Japan wil men zo min mogelijk in het menselijk lichaam snijden. De operatie wordt uitgevoerd door cardiologen Helmut Gehlmann en Peter Kievit en cardiothoracaal chirurg Michel Verkroost. De ingreep duurt, inclusief voorbereidingen, ongeveer een uur. Tijdens de operatie zal hoogleraar Cardiologie Harry Suryapranata deze live sessie op het congres in Tokyo voorzitten en de discussie leiden over hetgeen in Nijmegen gebeurt.

                              

Dat de ingreep door zowel een cardioloog als een cardiothoracaal chirurg wordt uitgevoerd (beiden staan aan de operatietafel) wordt als een grote toegevoegde waarde gezien. De expertise van beiden komt zo maximaal tot zijn recht.

 

Waarom een klepvervanging?
In het hart zitten vier kleppen die ervoor zorgen dat het bloed bij elke hartslag maar één kant op kan. Eén van deze kleppen is de aortaklep, de uitgangsklep van de linker hartkamer. Via deze klep stroomt het bloed vanuit het hart naar alle delen van het lichaam. Bij patiënten met een vernauwde aortaklep, moet de linker hartkamer veel werk  verzetten om het bloed in de grote lichaamsslagader (aorta) te pompen en raakt als het ware uitgeput. Hierdoor ervaart men klachten als vermoeidheid, kortademigheid of pijn op de borst. Om die reden moet de aortaklep vervangen worden. De TAVI procedure wordt meestal bij bejaarde patiënten met een hoog operatierisico toegepast.

Recente artikelen