iKnife: “Intelligent” mes dat kanker detecteert

Array

Een “intelligent” mes detecteert  tumoren verbetert de chirurgische behandeling van kanker
Het Imperial College London hoopt een oplossing te hebben zodat tumoren volledig met een operatie kan worden verwijderd. Het is belangrijk bij de chirurgische behandeling van kanker dat de snijranden schoon zijn van tumormateriaal. Als er nog wat kankercellen achterblijven kunnen tumoren makkelijker teruggroeien. Eerste resultaten, gepresenteert in het tijdschrift Science Translational Medicine, toonde aan hoe nauwkeurig de “iKnife” kankerweefsel ter plaatse kan detecteren. Het mes wordt momenteel klinische getest.

 (Credit: Imperial College London)

(Credit: Imperial College London)

Dokter Zoltan Takats van het Imperial College in Londen ontwikkelde het mes. Wanneer het elektronisch chirurgische mes wordt gebruikt komt er hitte en rook vrij en een analyse-apparaat kan daardoor direct zien of cellen goed- of kwaadaardig zijn. Takats analyseert de biologische data uit de rook die vrijkomt tijdens het elektrisch wegsnijden van tumorweefsel. De metabolieten brengen de arts direct op de hoogte of bepaald weefsel al dan niet verwijderd moet worden.

De iKnife, zoals het apparaat genoemd wordt, is inmiddels op 302 patiënten getest bij de behandeling van onder andere hersenen-, longen-, borst-, maag- en leverkanker. Dit is allemaal in een database opgeslagen zodat toekomstige gebruik van het apparaat ervoor kan zorgen dat een arts direct weet in welk soort weefsel zij of hij snijdt. De arts krijgt deze informatie binnen 3 seconden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen