SIRE opent nieuwe hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte
ArrayNieuwe campagne agendeert taboe op psychisch ziek zijn”
SIRE draait met haar nieuwste campagne de rollen om: de Stichting lanceert vandaag een hulplijn voor mensen zonder psychische ziekte. Hier kunnen familie, collega’s of vrienden van hen die aan een psychische aandoening lijden vragen stellen over hoe zij het beste met deze situatie kunnen omgaan. Het blijkt namelijk dat veel Nederlanders moeite hebben om normaal om te gaan met mensen die een psychische aandoening hebben, zoals een depressie, psychose of burn-out.
Verschillende studies tonen aan dat een gebrekkige omgang met mensen die een psychische aandoening hebben bij hen uiteindelijk kan leiden tot werkloosheid, een klein sociaal netwerk, mindere kwaliteit van leven en lage zelfachting. En dat terwijl ongeveer 20% van de bevolking per jaar met dit soort ziekten wordt geconfronteerd, als slachtoffer of via mensen in de directe omgeving.
Psychisch ziek zijn zou – afgaande op de mate waarin deze aandoeningen voorkomen – net zo normaal moeten zijn als een gebroken been, maar uit eerdere studies en onderzoek dat speciaal voor deze campagne is uitgevoerd, blijkt anders.
Blauw Research heeft voor SIRE een onderzoek onder de bevolking gehouden en concludeert het volgende:
- Als men een bekende in de directe omgeving heeft met een psychische aandoening, dan vinden vier op tien het moeilijk om over de aandoeningen met deze persoon te spreken (39%)
- Men praat liever over andere dingen dan over de aandoening (52%)
- En 42% praat meer met anderen dan met de persoon in kwestie over de aandoening
- Zes op de tien Nederlanders die zelf een psychische aandoening hebben (gehad), hebben last (gehad) van vreemde reacties of uitlatingen van anderen (61%)
- Ruim een kwart van de Nederlanders die zelf een psychische aandoening hebben (gehad) geeft aan hierdoor vrienden of kennissen verloren te hebben (28%).
Om aandacht te vragen voor deze problematiek heeft SIRE de hulplijn opgericht voor mensen zonder psychische ziekte. Mensen zonder psychische ziekte die het moeilijk vinden om goed te reageren op vrienden, collega’s of familie met een psychische aandoening kunnen de hulplijn bellen voor advies van ervaringsdeskundigen die een psychische ziekte hebben of hebben gehad. De hulplijn is van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 14.00 uur en van 18.00 uur tot 21.00 uur te bereiken via telefoonnummer 0900-0727.
Behalve via de hulplijn is de campagne ook zichtbaar via TV- en radio-spots en aandacht online, in dagbladen en magazines. Sabine van Aken, SIRE bestuurslid en projectleider voor deze campagne: “SIRE zet maatschappelijk verweesde of verwaarloosde onderwerpen op de publieke agenda. Een taboe is per definitie te herleiden naar een verweesd onderwerp. SIRE is aan de slag gegaan met het inzicht van professor Jaap van Weeghel, dat stigmatisering op psychisch ziek wellicht het belangrijkste obstakel vormt voor rehabilitatie en herstel. Dit startpunt heeft geleid tot het oprichten van een hulplijn en een omvangrijke campagne.”
Voor het opzetten van de hulplijn (naar het creatief concept van JWT Amsterdam) heeft SIRE nauw samengewerkt met de Stichting ‘Samen Sterk tegen Stigma’. Gerdien Rabbers, directeur van de Stichting Samen Sterk Tegen Stigma: “Met de campagne hopen we psychische ziektes bespreekbaar te maken. De Stichting coördineert de hulplijn en begeleidt de ervaringsdeskundigen. De stichting doet dit omdat gelijkwaardig contact tussen mensen met en zonder psychische aandoeningen het beste werkt tegen vooroordelen, en dat is precies wat deze hulplijn tot stand brengt.”
Dat de campagne breed gedragen wordt, blijkt uit de enthousiaste reacties van zowel experts uit het veld als mensen met psychische klachten. Zo heeft schaatskampioen Stefan Groothuis toegezegd achter de hulplijn plaats te nemen. Groothuis: “Ik heb zelf ondervonden hoe lastig men het vindt om met je over je psychische aandoening te praten. Terwijl ik juist gebaat was bij een normaal gesprek over mijn depressie. Die boodschap wil ik de bellers van de hulplijn graag meegeven.”
Ook voormalig NOS weervrouw Marjon de Hond draagt de campagne een warm hart toe: “Een heel goed initiatief. Ik heb tijdens mijn burn-out zelf ondervonden dat men het ongemakkelijk vindt om over een psychische aandoening te praten. Terwijl ik al heel snel merkte dat praten gewoon helpt. Het maakt nauwelijks uit met wie, als je maar praat.”
De campagne loopt van 27 juni tot en met oktober 2013, waarna de hulplijn overgedragen zal worden aan het Landelijk Platform GGZ.
Aan deze nieuwe SIRE-campagne werken onder andere de volgende partijen belangeloos mee:
JWT Amsterdam, Outcast Pictures, The Ambassadors, Stichting Samen Sterk tegen Stigma, Stichting Korrelatie, TYG Digital, E-boost Interactive, Straight Premedia, Wisse Kommunikatie, Perspagina, Restaurant Freud, Trendbox, Blauw Research, OMD, Engagement Media BV, ANPinOpdracht, Rebke Klokke.