
Cola, Light of water?
ArrayDe suikers in frisdranken worden medeverantwoordelijk gehouden voor de snelle groei van het aantal mensen met overgewicht. Frisdranken bevatten namelijk meer calorieën (80 kcal per glas) dan kraanwater, thee of andere caloriearme dranken. Melk bevat net zo veel calorieën als frisdranken, maar er is geen verband tussen het drinken van melk en overgewicht. De suikers in frisdranken zijn de boosdoeners.
Ook Coca Cola zelf vindt dat de suikers in frisdranken niet zo gezond zijn en is een campagne gestart voor frisdranken met minder suikers. Light frisdranken bevatten veel minder suikers en dus ook minder calorieën. Er er zijn light frisdranken met nauwelijks 1 kcal per glas. Je zou denken dat daarmee het probleem is opgelost. De zoete smaak van de light frisdranken komt van kunstmatige stoffen die wel zoet smaken maar vrijwel geen calorieën bevatten. De bekendste zijn acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat, saccharine en stevia. In Coca Cola (light) zit aspartaam en Cola Zero bevat zowel aspartaam en acesulfaam-K.
Deze zoetstoffen zijn veilig en goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit. Toch staat internet vol met waarschuwen dat je van die smaakstoffen vreselijke aandoeningen kan krijgen. Wat is daar van waar? De onrust begon met de ontdekking dat ratten van de zoetstof cyclamaat kanker kregen. Gelukkig zijn mensen geen ratten en bij mensen zijn er nooit aanwijzingen gevonden voor een relatie tussen cyclamaat en kanker, daarom is cyclamaat in Europa toegelaten. Alle zoetstoffen worden in de fabriek via een chemisch proces gemaakt, dat kan een reden zijn dat mensen een aversie hebben tegen zoetstoffen. Er is één uitzondering, dat is Stevia (afkomstig van het tropische plantje Stevia Rebaudiane) en die is populair vanwege het “natuurlijke” aspect. Stevia is als pil of in poedervorm te krijgen maar daarvoor is wel een uitgebreid chemisch proces noodzakelijk.
Hoewel de zoetstoffen in frisdranken als veilig worden beschouwd, is er toch een maximale hoeveelheid die men per dag mag gebruiken. Voor kinderen bedraagt die limiet (afhankelijk van het type zoetstof dat wordt gebruikt) 3-7 glazen light-frisdrank per dag en voor volwassen tussen de 6-13 glazen. Veel Nederlandse kinderen overschrijden die limiet al, want zij drinken 4-7 glazen frisdrank per dag. Daarom is de GGD van Rotterdam een project gestart om kinderen weer gewoon water te leren (!) drinken. Want het Nederlandse leidingwater is veilig en levert de gezondste en goedkoopste dorstlesser die er bestaat.