Licht tot matig drinken geassocieerd met verlaagd risico op overlijden aan kanker

Array

Lichte tot matige alcoholconsumptie is zowel bij mannen als bij vrouwen niet alleen geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, maar ook met een kleine verlaging van het risico om te overlijden aan kanker. Maar zwaar drinken verhoogt het risico op overlijden aan kanker. Dit blijkt uit een meta-analyse op basis van 18 studies, die werd gepubliceerd in Annals of Oncology.

Internationale studies
Chinese onderzoekers hebben een overzichtsanalyse uitgevoerd naar de relatie tussen alcoholconsumptie en het risico om aan kanker te overlijden. Een dergelijke analyse is nog niet eerder uitgevoerd. In totaal namen zij 18 internationale  studies mee in hun analyse met in totaal ruim 48.000 mensen die aan kanker zijn overleden. Het betrof 7 studiepopulaties uit Azië, 4 uit Europa en 7 uit Noord-Amerika.
wijntjeKleine verlaging
Zij vonden een J-vormige relatie, waarbij lichte tot matige alcoholconsumptie (gemiddeld 12,7 gram alcohol per dag, overeenkomend met ca. 1,25 glas per dag) een kleine verlaging van 3% van het risico op overlijden aan kanker liet zien. Bij consumptie van gemiddeld 22,3 gram per dag (ca. 2,25 glas per dag) is het risico weer gelijk aan het risico van mensen die zelden of nooit alcohol drinken. Bij hogere consumptie nam bij ieder extra glas alcoholhoudende drank per dag bovenop die 2,25 glazen, het risico met ca. 5 % toe in vergelijking met mensen die zelden of nooit alcohol consumeren.

Uitgesplitst
Bij uitsplitsing van de gegevens naar mannen en vrouwen, werd bij consumptie van 9,1 gram alcohol per dag door vrouwen (overeenkomend met bijna 0,9 glas per dag) een risicoverlaging van 8% gevonden.  Bij consumptie van 17,4 gram alcohol (ca. 1,75 glas per dag) was het risico weer gelijk aan het risico van vrouwen die zelden of nooit alcohol drinken. Bij de mannen vonden  de onderzoekers  bij consumptie van 12,8 gram alcohol per dag (overeenkomend met 1,3 glas per dag) een risicoverlaging van slechts 1%. Bij consumptie van 20,1 glas (ca. 2 glazen per dag) was het risico weer gelijk aan het risico van mannen die zelden of nooit alcohol dronken, om daarna min of meer lineair door te stijgen met ca. 5% per dagelijks gedronken extra glas alcoholhoudende drank .

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat de gegevens uit deze meta-analyse bevestigen aan zwaar drinken gezondheidsrisico’s verbonden zijn, maar dat  licht tot matig drinken (? 1,25 glas per dag) ook met het oog op het risico op overlijden aan kanker een (kleine) verlaging van het risico geeft. Uit andere onderzoeken weten we al dat licht tot matig drinken van alcohol ook positieve effecten heeft op hart- en vaatziekten  maar dat het wel het risico op het krijgen van kanker in het mond/halsgebied verhoogt en bij vrouwen het risico op het krijgen van borstkanker verhoogt.

 

Bron: Jin M et al. Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis. Ann of Oncology (2013) 24: 807-816

Bron: Alcohol en Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen