NVAB: kabinet pakt urgente knelpunten niet aan
ArrayVrijdag werd het kabinetsstandpunt over het SER-advies Stelsel voor gezond en veilig werken gepubliceerd. De NVAB is positief over het kabinetsvoorstel om de haalbaarheid van een persoonlijk dossier voor werkenden te onderzoeken. Ook deelt zij de visie van het kabinet dat aanpassing van het huidige stelsel van bedrijfsgezondheidszorg noodzakelijk is. Het vervolgadvies dat het kabinet aan de SER gaat vragen, is volgens de NVAB hard nodig.
Al eerder vroeg de NVAB om onderzoek naar andere (financierings)vormen van bedrijfsgezondheidszorg. De twee voorgestelde scenario’s – een branchegerichte model en een model waarbij de bedrijfsarts nauw samenwerkt met de huisarts en de huisarts bij arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten verwijst naar de bedrijfsarts – sluiten hier goed bij aan. De NVAB is van mening dat er in de toekomst meerdere parallelle modellen noodzakelijk zijn waarin gezondheidszorg voor alle werkenden wordt georganiseerd.
De NVAB constateert helaas ook dat het kabinet op dit moment een aantal urgente knelpunten binnen de bedrijfsgezondheidszorg niet aanpakt.
Toegankelijkheid
De NVAB is zeer bezorgd over de tweedeling in de bedrijfsgezondheidszorg: 700.000 ZZP’ers, 400.000 WW-ers én 10 tot 20 procent van de werknemers in het MKB hebben geen toegang tot arbeidsgeneeskundige zorg (bron: Astri, 2011). Volgens de NVAB is dat onbestaanbaar in een tijd waarin hoge eisen worden gesteld aan de gezondheid en productiviteit van werknemers die ook nog eens ‘duurzaam inzetbaar’ moeten blijven. De SER stelt in haar advies dat “alle werkenden en potentieel werkenden (werkzoekenden) terecht moeten kunnen bij een arts met kennis van arbeid en inzetbaarheid in relatie tot gezondheid”. Het wettelijke arbeidsomstandighedenspreekuur moet weer ingevoerd worden!
Instroom bedrijfsartsen
Er is een structurele oplossing nodig voor het toekomstige tekort aan bedrijfsartsen. Taakdelegatie naar de arboverpleegkundigen zal onderdeel uitmaken van die oplossing. De NVAB wil graag met de vereniging voor arboverpleegkundigen en de ministeries van SZW en VWS in gesprek gaan over de aanpak van het toekomstige tekort aan bedrijfsartsen en taakdelegatie. Verder is de NVAB, zoals zij al vaker heeft aangegeven, voorstander van het instellen van een opleidingsfonds voor artsen in opleiding tot bedrijfsarts.
Preventie
Het kabinet verwijst in het op 11 april jl. gepubliceerde standpunt naar het Actieplan Gezond Bedrijf en naar het Nationaal Programma Preventie. De NVAB is van mening dat beide nog verder uitgewerkt kunnen worden op de onderwerpen arbeid en bedrijfsgezondheidszorg en zal daar haar bijdrage aan blijven geven.
Structurele aanpassingen noodzakelijk
De NVAB staat voor duurzame inzetbaarheid, en daarmee voor bedrijfsgezondheidszorg voor alle werkenden. Het kabinetsstandpunt biedt wel aanknopingspunten voor verbetering, maar nog geen visie voor de langere termijn. Volgens de NVAB verdienen structurele aanpassingen van de organisatie van de bedrijfsgezondheidszorg en het toekomstig tekort aan bedrijfsartsen een voortvarende aanpak. Daarom stelde zij in 2012 ook vijf beleidsadviezen op voor de ministers van SZW en VWS. De NVAB staat voor het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van werkenden. Zij verdienen een beter stelsel voor gezond en veilig werken!
Bron: NVAB