
Medicijnrobot maakt klaarmaken van medicatie nauwkeuriger en goedkoper
ArrayEen nieuwe medicijnrobot kan klaarmaken, maakt specifieke dosering in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein nauwkeuriger en goedkoper. De robot voorkomt verspilling en bespaart het ziekenhuis op termijn zo’n 75.000 euro per jaar. Ewoudt van der Garde, ziekenhuisapotheker van het St. Antonius Ziekenhuis, verwacht dat de robot kan leiden tot flinke besparingen: “Biologische geneesmiddelen kosten vaak duizenden euro’s per jaar per patiënt. De verwachting is dat we met deze geneesmiddelenrobot jaarlijks ongeveer 75.000 euro kunnen besparen.”
De machine is in staat om medicijnen vanuit een standaard hoeveelheid te verwerken tot individuele medicatie voor een patient zonder dat het restant hoeft te worden weggegooid. De robot is nauwkeuriger dan een mens en houdt ook bij welke middelen nog niet voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn. Daardoor wordt er zo min mogelijk verspild. Voorheen werd een aangebroken flesje uit voorzorg weggegooid, omdat er geen betrouwbaar registratie- en bewaarsysteem was. Zonde, want biologische geneesmiddelen zijn vaak langer houdbaar, variërend van een paar uur tot een maand.
Biologische geneesmiddelen worden per patiënt op hoeveelheid en dosering klaargemaakt, voor elke patiënt is de dosering anders. In de medicijnen zitten geen chemische bestanddelen maar eiwitten. Bij het mengen van het medicijn met de hand kunnen die eiwitten makkelijk kapot gaan, bijvoorbeeld als te hard wordt geschud, een speciale zachte zwenkbeweging houdt de eiwitten in tact.
Bron: St. Antonius Ziekenhuis