Goodwill huisartsen keert terug
ArrayDe laatste jaren komt het weer geregeld voor dat er bij overname van een praktijk(aandeel), naast de overnamesom voor inventaris/instrumentarium of een kapitaaldeelname bij een maatschap, een aanvullende vergoeding wordt gevraagd.
Aanvankelijk ging het vaak nog om een bescheiden bedrag in de vorm van de overwaarde (het verschil tussen boekwaarde en dagwaarde) van de over te nemen inventaris. Ook kwam veelvuldig het begrip ‘management fee’ voorbij. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als de vertrekkende huisarts een urenvergoeding vraagt wanneer hij of zij de praktijk heeft verplaatst naar een nieuw gezondheidscentrum. Voor de geleverde inspanningen om zo’n centrum te realiseren is dat echter nog wel gerechtvaardigd. Adviseurs voor huisartsen constateren dat het in meer of mindere mate vragen én betalen van goodwill weer helemaal terug is. Voor wie het niet (meer) mocht weten: tot 1987 was het betalen van goodwill bij de overname van een huisartsenpraktijk gebruikelijk. Met de oprichting van het Goodwillfonds voor Huisartsen in dat jaar werd de goodwill echter afgeschaft.
Vraag en aanbod bepalen goodwillsom
De hoogte van de goodwill – voor zover er überhaupt sprake kan zijn van goodwill – wordt met name bepaald door vraag en aanbod. Er zijn echter regio’s waar men, ondanks het feit dat het aanbod aan praktijken groter is dan de vraag, tóch meent goodwill te moeten vragen. Ons advies in deze: wees kritisch en wacht desnoods op een andere praktijk die ongetwijfeld voorbij zal komen…
Uiteraard zijn er ook regio’s waar de vraag naar praktijken het aanbod overstijgt. Ook dán luidt ons advies: beoordeel kritisch of het betalen van goodwill gerechtvaardigd is. In onze optiek is dat alleen het geval bij een goed tot zeer goed renderende praktijk waar na aftrek van een reële arbeidsbeloning nog sprake is van een overwinst. Uiteindelijk zult u de goodwill immers moeten kunnen terugverdienen. Bovendien zult u in veel gevallen een bank nodig hebben die bereid is de goodwill te financieren.
Is er een goodwill-richtlijn?
Kort en krachtig: nee, die is er (nog) niet. Wél menen we dat u beter een goed renderende praktijk kunt overnemen tegen een redelijke goodwill dan een ‘gratis’ praktijk die nauwelijks perspectief biedt op het verdienen van een reële arbeidsbeloning. Zolang er geen goodwill-richtlijn is, geldt echter: wat de ene ‘gek’ ervoor vraagt en wat de andere bereid is te betalen. Laat u daarom goed adviseren, zodat u zeker weet dat u de gevraagde overnamesom en goodwill binnen een acceptabele termijn kunt terugverdienen.
Bron: Sibbing & Wateler c.s