Nieuwste methode voor borstreconstructie in Amphia

Array

borstkanker-200x194Sneller herstel en natuurlijker resultaat
Sinds een paar maanden biedt het Amphia Ziekenhuis de nieuwste methode op het gebied van borstreconstructie. Daarbij wordt eigen weefsel uit de onderbuik gebruikt. Bij deze methode worden de buikspieren intact gelaten en is een prothese overbodig. Met als gevolg een sneller herstel, natuurlijker resultaat en minder functieverlies. Deze innovatieve methode, DIEPlap-methode genoemd, wordt in een select aantal ziekenhuizen uitgevoerd. In West-Brabant is Amphia het eerste ziekenhuis waar de behandeling plaatsvindt.

“DIEPlap staat voor ‘Deep Inferior Epigastric Perforator lap’. Het vernieuwende aan deze reconstructiemethode is de wijze waarop de bloedtoevoer naar de borst tot stand komt”, vertelt plastisch chirurg in Amphia Hans de Schipper. “We halen het weefsel met eigen bloedvoorziening uit de buik en sluiten de bloedvaten uit dit weefsel met behulp van een microscoop aan op vaten achter de ribben in de borstkas. In tegenstelling tot andere reconstructiemethodes met eigen weefsel, blijven de buikspieren daardoor gespaard. Hierdoor verloopt het herstel sneller en blijft de buikwand vooral ook steviger. Daarnaast oogt en voelt de gereconstrueerde borst natuurlijk door het gebruik van het eigen overtollige weefsel uit de onderbuik”, vult plastisch chirurg Thijs de Wit aan. Om tot dit resultaat te komen is wel een ingrijpende operatie nodig die vijf tot acht uur kan duren.

Weer volwaardig vrouw
Ondanks de complexiteit van de ingreep is patiënte Betty Leverman erg te spreken over het resultaat: “De plastisch chirurgen hebben geweldig werk verricht. Mijn gereconstrueerde borst voelt als een heel natuurlijk onderdeel van mijn lichaam en oogt gelijkwaardig aan mijn andere borst. En juist deze voordelen wogen voor mij ruimschoots op tegen mogelijke nadelen als de complexiteit en duur van de operatie en het litteken op mijn onderbuik. Als ik wil, kan ik zelfs weer een bikini dragen. Ik ben eind november geopereerd. De herstelperiode was soms pittig maar ging ook vrij voorspoedig. Inmiddels kan ik eigenlijk alles weer. En het allerbelangrijkste: ik voel mij echt weer volwaardig vrouw en dat voelt ontzettend goed.”

Eigenwaarde
Zo’n 15% van de ongeveer 5000 vrouwen die jaarlijks een borstamputatie ondergaan, kiest voor een borstreconstructie. “In ons Oncologisch Centrum worden jaarlijks meer dan vierhonderd patiënten met borstkanker behandeld”, aldus Mary Groenewoud, directeur Service in het Amphia Ziekenhuis. “Wij kunnen hen nu ook dicht bij huis in de, voor hen inmiddels vertrouwde, omgeving van ons ziekenhuis de meest innovatieve behandeling op het gebied van borstreconstructie aanbieden. Maar bovenal hopen wij vrouwen te helpen hun vrouwelijke identiteit en gevoel van eigenwaarde te versterken. Ongeacht of zij kiezen voor deze nieuwe methode of één van andere reconstructiemogelijkheden die in Amphia geboden worden.”

Recente artikelen