Wet orgaandonatie verruimd
ArrayIn Nederland is er een tekort aan donororganen. Ongeveer 1 op de 5 mensen is bereid om donor te worden. Tegelijkertijd hebben honderden mensen een nieuw orgaan of weefsel nodig. Als ze daar te lang op moeten wachten, kan dat leiden tot de dood. Elk jaar overlijden mensen terwijl ze op de wachtlijst voor bijvoorbeeld een nieuw hart of lever staan.
Daarom wordt de Wet orgaandonatie wordt verruimd. Ook als naaste familieleden niet kunnen worden bereikt, mogen artsen handelingen verrichten om orgaandonatie bij stervenden voor te bereiden. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat akkoord met een wetswijziging van minister Schippers en het ziet er naar uit dat later ook de Eerste Kamer ermee instemt.
Het gaat bijvoorbeeld om het afnemen van bloed, het maken van röntgenfoto’s en het warmhouden van het lichaam.
Volgens minister Schippers en de Kamer kunnen op deze manier tientallen levens worden gered. Bij orgaandonatie wordt eerst gekeken of de patiënt in het donorregister staat. Als mensen geen keuze hebben gemaakt, moeten de naasten beslissen. Maar die kunnen niet altijd op tijd bereikt worden, waardoor kostbare tijd verloren gaat.
De minister benadrukt dat het om voorbereidende handelingen gaat. De naaste familie houdt altijd het recht om nee tegen orgaandonatie te zeggen. Volgens de minister heeft de familie op deze manier ook meer tijd om te beslissen.