Bijna de helft van alle dove en zeer slechthorende jongeren heeft ernstige psychische problemen

Array

Op het symposium ‘Gewoon of Speciaal’ wijzen deskundigen uit binnen- en buitenland op de noodzaak van gespecialiseerde psychische hulpverlening voor dove en zwaar slechthorende kinderen en jongeren. Bijna 50 procent van hen ervaart ernstige psychische problemen, maar toch komt deze groep relatief weinig in aanraking met hulpverleners.

Het symposium ‘Gewoon of Speciaal’ wordt donderdag 21 maart in de Meervaart in Amsterdam gehouden. Aanleiding is het promotieonderzoek van kinder- en jeugdpsychiater Dr. Tiejo van Gent, Mental health problems in deaf and severely hard of hearing children and adolescents. In zijn proefschrift stelt Van Gent vast dat ouders, leraren, dove adolescenten zelf én hulpverleners hoge percentages psychische problemen bij dove jongeren aantreffen. Ouders en leerkrachten rapporteren ernstig probleemgedrag bij 28 procent respectievelijk 32 procent van de dove jongeren. Dat is bijna twee keer vaker dan bij horende jongeren. Hulpverleners en adolescenten zelf melden in nog meer gevallen psychische problemen. Uit interviews met de adolescenten bleek bij 49 procent ernstig probleemgedrag aanwezig te zijn. Bij 46 procent van alle jongeren kon er zelfs een psychische stoornis worden vastgesteld.

Chronische communicatieproblemen
Dove kinderen en jongeren staan bloot aan extra risicofactoren, die bij elkaar opgeteld het risico op psychische klachten en stoornissen nog eens vergroten. Chronische communicatieproblemen met de directe omgeving, geconfronteerd worden met ernstige mislukkingen en misverstanden en het feit dat deze kinderen en jongeren door hun beperking minder toegang hebben tot de horende wereld om hen heen, kunnen  hun sociaal-emotionele ontwikkeling ernstig belemmeren. Dove kinderen en jongeren lopen een groter risico om gepest te worden en andere traumatische ervaringen mee te maken.

ketenzorg-200x300Noodkreet
De gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGz) voor doven kwam in de tweede helft van de jaren tachtig tot stand na de noodkreet van de moeder van een dove jongeman, die overleed omdat men hem in de GGz-instelling waar hij verbleef niet begreep. Diverse hulpverleners, GGz-aanbieders en ouderorganisatie FODOK hebben toen een landelijk netwerk voor gespecialiseerde GGz van de grond gekregen. In de loop der tijd werd de financiering daarvan steeds moeilijker en nu is gespecialiseerde hulp nog maar beperkt beschikbaar toegankelijk. Overheid en zorgverzekeraars beseffen vaak onvoldoende de noodzaak van gespecialiseerde GGz voor doven en slechthorenden.

Noodzaak tot verdere samenwerking en nieuwe voorzieningen
Het onderzoek van Dr. Tiejo van Gent en de ervaringen van de donderdag aanwezige wetenschappers maken overduidelijk dat er meer mogelijkheden moeten komen om dove en slechthorende kinderen en jongeren goed te kunnen helpen. De reguliere hulpverlening is daartoe niet in staat. Tijdens het congres worden nieuwe initiatieven voor gespecialiseerde ketenzorg in het land gepresenteerd en bediscussieerd.

Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.

bron: Kentalis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen