Helaas geen mondiaal gezondheidsbeleid voor Nederland

Array

afrikaanse-vrouwen-300x222Wereldwijde gezondheid heeft geen hoge prioriteit voor ons nieuwe kabinet. Er wordt jaarlijks 1 miljard euro minder uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking en 5 miljard euro op gezondheidszorg bezuinigd. Daarmee snijden we niet alleen mensen elders in de vingers, maar benadelen we ook onszelf.

`Op de midden- en lange termijn is het uitermate onverstandig om op mondiale gezondheid te bezuinigen. De voorgenomen maatregelen zijn slechts op korte termijn gunstig, namelijk om het Nederlandse begrotingstekort onder de Europese norm te krijgen. Ook bieden ze de gelegenheid om efficientieslagen te maken binnen de sectoren zorg en ontwikkelingssamenwerking,’ stelt Remco van de Pas van Wemos.

`Door intensivering van de veeteelt en antibioticaresistentie is de kans op een infectieziektenuitbraak in Nederland reeler dan enkele decennia geleden. Het is aannemelijk dat het vogelgriepvirus, de Q-koorts of een resistente tuberculosebacterie de komende jaren voor een epidemie gaan zorgen.

Door klimaatverandering is de malariamug teruggekeerd in Zuid-Europa en komt de ziekte van Lyme, veroorzaakt door teken, steeds vaker voor. Dergelijke bedreigingen voor onze gezondheid kunnen we op nationaal niveau niet het hoofd bieden. Ze vereisen internationale samenwerking onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie.’ Dit geldt ook voor de aanpak van niet-overdraagbare aandoeningen, aldus Van de Pas: `In Nederland heeft 60 procent van de mannen en 45 procent van de vrouwen overgewicht, vaak door een onevenwichtig voedingspatroon. Deze cijfers komen overeen met een
wereldwijde trend die een groot effect gaat hebben op het aantal mensen met chronische aandoeningen zoals suikerziekte en hoge bloeddruk. Volgens het World Economic Forum kost dit ons de komende 20 jaar wereldwijd 47 biljoen dollar (ca. 36,8 biljoen euro).’

In september stuurden een groot aantal partijen, waaronder Wemos, een brief aan de informateurs Kamp en Bos over het belang van mondiaal gezondheidsbeleid voor Nederland.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen