Wijkverpleegkundigen in Rotterdam versterken eerstelijns gezondheidszorg
ArrayIn opdracht van Stichting OSER heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (iBMG) de inzet van de wijkverpleegkundigen in het ‘Zichtbare schakel’-project in Rotterdam geëvalueerd. Uit het onderzoek blijkt dat de wijkverpleegkundigen een duidelijke rol hebben in het versterken van de eerstelijns gezondheidszorg. Besparingen lijken met name plaats te vinden in de intramurale zorg (ziekenhuis, verpleeghuis en verzorgingshuis).
Kwetsbare doelgroep
Uit het onderzoek blijkt dat de wijkverpleegkundigen een hele kwetsbare groep mensen bereikt met een lage kwaliteit van leven. Bij metingen na 3 en 6 maanden na het eerste contact met de wijkverpleegkundige wordt geen significante verbetering in kwaliteit van leven gevonden, maar er was ook geen sprake van een verdere verslechtering. De cliënten zijn over het geheel genomen erg tevreden met het werk van de wijkverpleegkundigen (score 8,2).
Kosten-batenanalyse
Interessante bevinding uit de kosteneffectiviteit analyses is dat er een verschuiving in kosten lijkt plaats te vinden tussen de 3 en 6 maanden. De kosten van de duurdere zorg (ziekenhuis, verpleeghuis en verzorgingshuis) lijken te dalen, terwijl de kosten van de goedkopere, kortdurende zorg (huisarts, huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging) enigszins stijgen. Na zes maanden zijn de kosten significant afgenomen. Uit een eerdere kosten-baten analyse uitgevoerd door BMC (2012) werd ook een positief resultaat gevonden namelijk dat het ZonMw-programma ‘Zichtbare schakel’ resulteerde in een positieve netto contante waarde. Daarnaast wordt in beide studies een substitutie effect geconstateerd van duurdere tweedelijnszorg naar goedkopere eerstelijns zorg. Gezien de kleine onderzoekspopulatie, mate van spreiding en onzekerheid van resultaten is de validiteit van de bevindingen van de Rotterdamse studie beperkt. In tegenstelling tot het BMC onderzoek, is de huidige studie gebaseerd op individuele cliëntgegevens. Dat de bevindingen van beide studies dezelfde kant op wijzen is veelbelovend. Er is echter meer onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken.
Goede samenwerking tussen professionals
Er is een grote mate van tevredenheid met het werk van de wijkverpleegkundigen bij de wijkverpleegkundigen zelf en de professionals met wie zij regelmatig samenwerken. Ook huisartsen blijken zeer positief te zijn over de inzet van de wijkverpleegkundige in het ‘Zichtbare schakel’-project en waarderen de samenwerking. De samenwerking met de wijkverpleegkundigen wordt door andere professionals zelfs als beter ervaren dan de samenwerking met huisartsen, POH’s, fysiotherapeuten, diëtisten, thuiszorg en maatschappelijk werkers. De wijkverpleegkundigen spelen dan ook een belangrijke rol in het versterken van de samenwerking tussen professionals uit verschillende disciplines, hetgeen leidt tot verbeterde zorgverlening aan kwetsbare groepen in de samenleving.
Onder het tabblad Onderzoek vindt u het gehele rapport.
Bron: ZonMW