Gesprekken aan het Binnenhof
ArrayNVLF-voorzitter Theo de Koning bezocht onlangs Tweede Kamerlid Anne Mulder. Een relaas van de Kamerbezoeken van de NVLF
NVLF-voorzitter Theo de Koning vertoont zich regelmatig aan het Plein 2 in Den Haag, alwaar de Tweede Kamer is gevestigd. Bij zijn bezoeken wordt hij telkens vergezeld van Lisa Boekel, logopedist en lid van de NVLF-commissie pr. Sinds het aantreden van het Kabinet Rutte II zijn er al kennismakingsgesprekken geweest met Agnes Wolberts (PvdA), Hanke Bruins Slot (CDA) en Anne Mulder (VVD). Binnenkort volgen nog ontmoetingen met Pia Dijkstra (D66) en Loes Ypma (PvdA).
De missie is iedere keer: parlementariers inzicht geven in de logopedie door te vertellen wat logopedisten allemaal kunnen behandelen. Omdat het vakgebied zo breed is, mist er ook bij onze volksvertegenwoordigers soms nog kennis. Theo de Koning: “In het gesprek met Anne Muller vertelde hij zelf logopedie gehad te hebben om zijn ademhalingstechniek te verbeteren. Dit wist hij van logopedie. Dat er ook tweedelijns logopedie is, was nieuw.” Aangezien de gesprekken soms maar een half uur duren -en een enkeling trekt er een uurtje voor uit- is er niet veel tijd om diep op onderwerpen in te gaan. De boodschap die de NVLF wil achterlaten is: logopedie is onmisbaar, lees het seo-rapport er maar op na. Bezuinigen op logopedie is het paard achter de wagen spannen. En verder zijn de zorgverzekeraars een doorn in het oog wat de tarieven betreft, maar in het huidige stelsel komen we met de NMA /NZa niet verder.
Theo de Koning: “Ik vertel dat we met de beroepsgroep hard bezig zijn om de kwaliteit van de logopedie ook met cijfers te staven. De stijgende kosten in de eerste lijn komen door verschuivingen van gelden uit de tweede lijn en het onderwijs. Dat is allemaal weinig transparant, maar de logopedie wordt er wel op afgerekend. Men luistert welwillend en pikt er uit wat ze kunnen gebruiken voor hun eigen politieke agenda.”
Politieke agenda? Met Tweede Kamerleden praat je niet alleen om te `halen’, je moet ook wat `brengen’. Theo de Koning: “Natuurlijk is het zo dat als minister Schippers een uitspraak doet op tv, dat ik dan wil weten hoe de `politieke hazen’ gaan lopen. Welke partijen zullen de minister steunen en welke gaan er voor de bezuinigingsmaatregelen liggen. In Den Haag zoek je politieke medestanders die zich de belangen van de logopedie aantrekken. Dat is in crisistijd, waar bezuinigen moet, niet makkelijk. Daar zijn de meeste partijen, behalve de SP, wel eensgezind over. Het feit dat kinderen nog steeds de grootste groep clienten zijn, kan ons nog wel eens uit de gevarenzone halen. Dat signaal krijg ik ook. Maar zeker is het allemaal niet.”
Wat brengt de NVLF dan? “We zijn met 4400 leden geen kleine beroepsgroep. Als we ons paramedisch breed gaan maken, dan worden we nog belangrijker als gesprekspartner voor de overheid. Het basispakket zal versoberd worden, maar in welke vorm en tegen welke prijs? Daar willen we het met minister Schippers over hebben. In Den Haag wordt goed naar patienten geluisterd. Als die zeggen dat zij niet zonder logopedie kunnen en het ook niet kunnen betalen als de aanvullende premie onbetaalbaar is, dan krijg je ook de politieke wil om anders naar logopedie te kijken.”
OK, tot zover de politieke missie van de NVLF. Wat leveren die bezoekjes ons concreet op? Theo de Koning: “Van een afstand lijkt het misschien allemaal erg vaag en onvoorspelbaar. Krijg je wel echt vat op de besluiten die op ministeries en in de Tweede en Eerste Kamer worden genomen. Dat weet je van tevoren nooit. Pas achteraf zal blijken wat de doorslag heeft gegeven, als je daar al achter komt. Wat ik wel weet is, dat de NVLF zijn gezicht moet laten zien omdat we anders een speelbal zijn van willekeur en waan. Want zo is de politiek ook: korte termijnbeleid van soms nog geen volledige regeringsperiode. Daarom zet de NVLF in op lobby, praten we regelmatig met het ministerie, informeren de beleidsmedewerkers hun contactpersonen aan de andere kant van de tafel. We hebben het seo-rapport bijvoorbeeld gepresenteerd bij VWS en bij het College voor Zorgverzekeringen. Belangenbehartiging is investeren in contacten. Dat stopt nooit. Ook leden zijn daar een schakel in. Dat zal de komende maanden nog duidelijker worden als we aan scenario’s gaan werken als alternatief voor het vergoeden van de logopedische zorg in het huidige basispakket “.
Bron: Nieuwsbank.nl