Electroshock tegen depressie

Array

De voorlichtingsfilm ‘Schokeffect’, die onlangs in première ging, is de eerste film in Nederland over ‘elektroshock’ in Nederland in twintig jaar tijd. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem gebruikt de film om patiënten uitleg te geven over Electro Convulsie Therapie (ECT).  In de film “Schokeffect” is te zien hoe electro convulsie therapie (ECT) anno nu wordt toegepast bij de behandleing van ernstige depressie. Electro Convulsie Therapie wordt in het Haarlemse ziekenhuis toegepast in de behandeling van ernstig depressieve patiënten. Bij ECT krijgt de patiënt een aantal korte stroomstootjes toegediend via elektroden op het hoofd. Daardoor treedt een ‘gegeneraliseerd insult’ op. Dat is een epileptische aanval die minimaal 20 seconden moet duren. Een patiënt wordt in het Kennemer Gasthuis in Haarlem gevolgd bij de, in het verleden zwaar omstreden electroshockbehandeling. Psychiater Anne-Marie van Dam vergelijkt de behandeling van vroeger met die van nu en twee ex-patiënten vertellen over hun positieve ervaringen met ECT.

Electro Convulsie Therapie wordt in het Haarlemse ziekenhuis toegepast in de behandeling van ernstig depressieve patiënten. Bij ECT krijgt de patiënt een aantal korte stroomstootjes toegediend via elektroden op het hoofd. Daardoor treedt een ‘gegeneraliseerd insult’ op. Dat is een epileptische aanval die minimaal 20 seconden moet duren.

Vaak zijn na vier tot zes  behandelingen al de eerste verbeteringen zichtbaar bij een depressieve patiënt. Of zoals psychiater Anne-Marie van Dam zegt in de film. ‘Ik denk dat we heel erg blij mogen zijn dat we de methode weer hebben ingevoerd, want het is een bijzonder effectieve methode, vooral voor ernstige depressies. Ik heb patiënten wanhopig en jammerend zien binnenkomen en ze weer als herboren de deur uit zien gaan.

Bron: YouTube en NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen