Alzheimertelefoon al 25 jaar een luisterend oor bij dementie

Array

24 uur per dag, zeven dagen per week bieden ervaren vrijwilligers al 25 jaar hulp bij dementie via de Alzheimertelefoon. Een toegankelijke, indien gewenst anonieme, manier om acute vragen te kunnen stellen of begrip te ontvangen voor ingrijpende situaties. Er rust helaas nog veel taboe op het onderwerp dementie waardoor mensen in een sociaal isolement dreigen te raken.

“Mijn vrouw is heel verward, haar gedrag jaagt de familie weg. Hoe moet ik hier mee omgaan'” is een veelgehoorde vraag voor de telefoonvrijwilligers van de Alzheimertelefoon. Maar ook: “Mijn man is al een paar keer de weg kwijtgeraakt, maar ontkent dit zelf. Wanneer wordt het echt gevaarlijk'” Of, middenin de nacht: “Mijn vader belt me steeds ’s nachts op maar hij wil niet horen dat het nacht is en dat hij moet gaan slapen. Wat moet ik doen'”

Dementie is nog vaak een taboe
Doordat er bij veel mensen nog een taboe rust op de ziekte van Alzheimer, worden bijbehorende problemen achter gesloten deuren gehouden. Men ontvangt zo weinig begrip en hulp van de omgeving. Maar als geen ander heeft de mantelzorger behoefte om emoties te delen en praktische tips te krijgen om het vol te kunnen houden.

Gea Broekema, directeur Alzheimer Nederland: “De Alzheimertelefoon is dag en nacht bereikbaar voor mensen die vragen hebben over dementie, hun verhaal over de mantelzorg willen delen of behoefte hebben aan een luisterend oor.” Elke patient is anders, elk ziektebeeld uit zich per patient verschillend. Advies op maat is nodig, maar ook tijdrovend. Tijd die bijvoorbeeld de huisarts niet heeft. Broekema: “Het is heel waardevol om even je hart te kunnen luchten en advies te ontvangen, zodat je daarna weer goede zorg kunt bieden aan je partner of ouder.”

Wegnemen van onzekerheid, angst en verwarring
Vrijwillige deskundigen staan met een luisterend oor klaar en kunnen door hun ervaring gedegen en beproefd advies geven. Enkele quotes van de telefoonvrijwilligers: “Toen ik zelf hulp nodig had en de Alzheimertelefoon belde, ben ik heel goed geholpen. Er zijn zoveel mensen die het zwaar hebben met de zorg voor een naaste. Ze schreeuwen om aandacht voor hun probleem. Dan is het fijn om ze even een luisterend oor te bieden en ze te helpen de draad weer op te pakken.”

Naast emotionele steun wordt ook praktische hulp geboden: “Het is belangrijk om mensen via de Alzheimertelefoon de weg te kunnen wijzen naar de juiste hulp. Je geeft mensen een handvat om weer verder te gaan. En als ze even willen huilen, dan mag dat ook. Ik blijf luisteren en probeer waar kan te helpen” en “Ik heb veel mensen aan de telefoon die gewoon blij zijn dat ze even van zich af kunnen praten. Ze hebben in hun omgeving geen mensen bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen, dus bellen ze de Alzheimertelefoon voor een luisterend oor.”

Over de Alzheimer telefoon
De Alzheimertelefoon is dag en nacht bereikbaar voor mensen die vragen hebben over dementie of hun verhaal over dementie kwijt willen. Via het gratis telefoonnummer 0800 – 5088 krijgt men vrijwilligers aan de telefoon. Zij zijn ervaringsdeskundigen of mensen met een gerelateerde professionele achtergrond. Als geen ander kennen de vrijwilligers van de Alzheimertelefoon de last en raadselen van het omgaan met dementie. Zij zijn bekend met de activiteiten van Alzheimer Nederland, als ook met de sociale kaart om zo nodig bellers te kunnen doorverwijzen naar andere deskundigen.

Over dementie
Dementie is een verzamelnaam voor 55 hersenziektes, waarbij in alle gevallen de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. De voortgang is niet te stoppen en leidt uiteindelijk tot de dood. Naast geheugenstoornissen treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. 1 op de 5 Nederlanders krijgt een vorm van dementie. De impact voor de betrokkenen is groot en de zorg zwaar. Nu al is meer dan 80% van de mantelzorgers overbelast.

Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is al meer dan 25 jaar de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor alle mensen met dementie en hun naaste omgeving. Dat doen ze door het financieren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en
200 Alzheimer Cafes heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is afhankelijk van particuliere giften en heeft het CBF-keurmerk voor goede doelen. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.

bron: Alzheimer Ned.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen