Geld voor wijkverpleegkundige door gemeenten anders besteed
ArrayVan de 10 miljoen euro die de gemeenten in 2013 en 2014 hebben voor de wijkverpleegkundige, verdwijnt maar liefst de helft in andere projecten, blijkt uit een enquête van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De beroepsvereniging maakt zich ernstig zorgen om het vervolg op het succesvolle Zichtbare Schakel-project.
Henk Rosendal, voorzitter V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen: `Wij zien dat ondanks bewezen succes, in zorg en in besparing, veel Zichtbare Schakel-projecten nu worden stopgezet. En dat gemeenten het geld dat bestemd is voor de wijkverpleegkundige, aan andere zaken uitgeven. Terwijl volgens het recente Regeerakkoord juist geïnvesteerd moet worden in de wijkverpleging!’
Sinds enige jaren is de wijkverpleegkundige weer volop in beeld. De motie Hamer maakte het mogelijk om 350 wijkverpleegkundigen in te zetten om actief te zijn in de wijk, en als schakel te fungeren tussen wonen, zorg en welzijn. Dit initiatief kreeg de naam Zichtbare Schakel. Hiervoor stelde VWS in de afgelopen jaren 10 miljoen euro per jaar beschikbaar. Dat dit veel opleverde is inmiddels aangetoond: naast winst voor de client bespaart iedere wijkverpleegkundige op deze manier 18.500 euro per jaar.
Negatieve invloed
Vanwege het succes van Zichtbare Schakel, hebben de ministers van VWS en Binnenlandse Zaken besloten om door te gaan met het programma. De gelden hiervoor gaan echter de komende twee jaar naar de gemeenten, met als opdracht deze belangrijke vorm van zorg te continueren. Nu blijkt echter dat de gemeenten dat in minder dan de helft van de gevallen doen. Een recente enquête onder zo’n 150 wijkverpleegkundigen die nu nog als Zichtbare Schakel werken wijst uit dat in slechts de helft van de gevallen deze succesvolle projecten (min of meer) worden gecontinueerd. Gemeenten besluiten om het geld aan andere zaken uit te geven. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op de kwaliteit van zorg aan bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, maar ook op de inzet van wijkverpleegkundigen. Terwijl daarin volgens het recente Regeerakkoord juist geïnvesteerd moet worden!
Oproep aan gemeenten
Wat de gemeenten precies doen met de voor de wijkverpleging bestemde 10 miljoen per jaar is niet helemaal duidelijk. Een deel zet dit in voor andere projecten in de wijk, een ander deel van deze middelen verdwijnt waarschijnlijk elders in de begroting. V&VN maakt zich grote zorgen om deze handelwijze en roept gemeenten op – in het belang van de zorg aan kwetsbare burgers – de Zichtbare Schakel-projecten alsnog te continueren.
bron: V&VN