LHV stelt besluit over convenant LSP uit

Array

De LHV heeft het besluit over het LSP convenant uitgesteld. Tijdens de ledenraadsvergadering van 11 december bleek dat de Ledenraad pas een besluit wil nemen als de zorgverzekeraars een duidelijke verklaring afleggen dat zij aansluiting op het LSP niet verplicht gaan stellen. Vanaf de zomer heeft het LHV-bestuur zorgverzekeraars dringend geadviseerd om in de nieuwe contracten geen passages op te nemen die dwang tot aansluiting kunnen suggereren. Het bestuur verlangt van Zorgverzekeraars Nederland dat zij hierover een helder statement aflegt. De Ledenraad omarmt het voorstel van het bestuur om daarom het agendapunt door te schuiven naar een volgende vergadering.

In het LSP-convenant is afgesproken dat huisartsen en apothekers door zorgverzekeraars niet worden verplicht zich aan te sluiten op het LSP. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid. Toch zijn veel huisartsen hier niet gerust op. Dit wordt onder meer gevoed door de tekst die een aantal verzekeraars in het contract voor 2013 hebben opgenomen. Hierin staat dat huisartsen beseffen dat aansluiten op termijn niet meer vrijblijvend is. Ook zijn er geluiden van zorgverzekeraars in de regio en op social media dat aansluiting op termijn zeker verplicht wordt.

Opt-in regeling

Naast de verplichtstelling uitte de Ledenraad nog meer zorgen: tempo van regionalisatie, juridische aansprakelijkheid zorgverleners en de veiligheid van het gebruik van het systeem. Een zorg over de opt-in regeling kon door het bestuur dezelfde avond worden weggenomen. Als de patient de huisarts toestemming geeft voor uitwisseling van zijn gegevens, mag alleen de huisartsenpost diens belangrijkste medische gegevens inzien (laatste 4 consulten, actuele medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik, allergieen). Apothekers kunnen geen gegevens opvragen uit het waarneemdossier van een huisarts. Huisartsen kunnen wel informatie opvragen bij de apotheek over de aan de patient verstrekte medicatie (medicatiedossier).

Bijeenkomsten in de regio

Het bestuur vindt het belangrijk dat de Ledenraad en de leden zich een goed gerijpt oordeel kunnen vormen, zodat zij een weloverwogen besluit kunnen nemen. De LHV neemt dan ook de tijd om met die informatieronde verder te gaan en op basis daarvan met de leden in discussie te gaan. Zo worden er extra bijeenkomsten in de regio georganiseerd. Daarna wordt er pas een nieuwe datum vastgesteld om een besluit over het convenant te nemen.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen