Zorg op maat voor Amphia patiënten met astma en COPD
ArrayNieuwe aanpak werpt vruchten af
BREDA/OOSTERHOUT – Longpatienten en zorgverleners van het Amphia Ziekenhuis zijn enthousiast over de nieuwe aanpak van patienten met astma en COPD. In één week tijd krijgen patienten inzicht in de oorzaak van hun fysieke èn psychologische klachten en krijgen zij direct na de tweede afspraak het behandelplan al mee naar huis. Door de nieuwe aanpak ontstaat een veel completer beeld van de klachten, waardoor gerichter kan worden behandeld. Met als gevolg dat patienten over het algemeen sneller hun dagelijks leven weer op kunnen pakken. De nieuwe opzet leverde opmerkelijke resultaten op. Zo is 70% van de astma patienten te zwaar en voldoet 60% van de astma patienten niet aan de beweegnorm. Van de COPD patienten is dit maar liefst 80%.
Nieuwe aanpak
Remco Djamin, longarts: “Deze patientengroep vraagt om een maatwerk behandelplan waarbij volop aandacht is voor de klachten, de manier waarop klachten invloed hebben op het dagelijks functioneren en de wijze waarop de patient hiermee omgaat. Daarbij gaat het niet alleen om de kortademigheid en longfunctie, maar ook om vermoeidheid, beweeggedrag, en acceptatie van de beperkingen. Door hoe we het nu georganiseerd hebben, kan de patient twee afspraken in een keer makenâ€. Alex van ’t Hul, projectmanager expertisecentrum Astma & COPD: “Zo weet iemand direct waar hij of zij aan toe is en kan veel sneller worden begonnen met de behandelingâ€. De afdeling Longgeneeskunde van Amphia is onlangs gestart met het expertisecentrum waar de patient tijdens de twee bezoeken alle onderzoeken ondergaat. Naast het standaard longfunctieonderzoek wordt er ook gebruik gemaakt van een nieuwe longfunctietest. Deze test meet hoeveel lucht de patient vasthoudt tijdens inspanning. Ook wordt een uitgebreide vragenlijst afgenomen via de computer. In de tussenliggende week draagt de patient dag en nacht een zogenaamde beweegmonitor. Hierdoor wordt een gedetailleerd beeld gekregen van de mate van lichaamsbeweging en slaapkwaliteit. Beide factoren hebben veel invloed op het ontstaan van klachten bij longpatienten. Binnen twee weken na alle onderzoeken ontvangt de huisarts het behandelplan. Inmiddels hebben ongeveer 200 patienten het expertisecentrum bezocht. Zowel de patient als de betrokken hulpverleners (longarts, longfunctielaborant, longverpleegkundige) zijn enthousiast.
Nieuwe zorgstandaarden
Long Alliantie Nederland (LAN) heeft in januari 2012 de Zorgstandaard COPD uitgebracht. Op basis hiervan heeft de afdeling Longgeneeskunde van het Amphia Ziekenhuis de nieuwe aanpak ontwikkeld. Het voornaamste doel van de zorgstandaard is het bevorderen van goede zorg bij COPD. De zorgstandaard geeft patienten en zorgverleners duidelijkheid over wat mag worden verwacht van een COPD behandeling. Het biedt vernieuwing, doordat inhoud en organisatie van de zorg aan elkaar zijn gekoppeld.