Citrullinering: een kleine chemische verandering met grote immunologische gevolgen
Array ‘Nieuwe eiwitten gevonden in de strijd tegen reumatoïde artritis’
Kunnen enzymen die een auto-immuunreactie veroorzaken bij patienten met reumatoïde artritis (RA), worden uitgeschakeld? Dat onderzocht Joyce van Beers in haar proefschrift. Ongeveer 70% van de patienten met RA heeft te maken met auto-immuunreacties.
Het immuunsysteem richt zich dan tegen lichaamseigen eiwitten in plaats van tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Bij RA worden er specifieke antilichamen tegen gecitrullineerde eiwitten geproduceerd. Dit zijn eiwitten waarin het aminozuur arginine is omgezet in citrulline, een kleine chemische verandering met grote gevolgen. Van Beers onderzocht in welke eiwitten in het ontstoken gewricht deze verandering voorkomt en in welke eiwitten dit leidt tot een reactie van het immuunsysteem. Ook keek ze naar de enzymen die verantwoordelijk zijn voor citrullinering en wat er gebeurt wanneer deze enzymen worden uitgeschakeld. Dit geeft potentiele nieuwe methoden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor reumatoïde artritis.
Biografie
Joyce van Beers (Vught, 1979) studeerde Biomedische wetenschappen aan Universiteit Utrecht. Na het voltooien van de master Experimental and clinical neuroscience begon zij in 2005 met haar promotieonderzoek op de afdeling Biomoleculaire Chemie Van het Institute for Molecular Materials (IMM) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds januari 20120 werkt ze postdoc op dezelfde afdeling
.
vrijdag 7 december 2012
Tijd 10:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promovendus mevrouw drs. J.J.B.C. van Beers
Promotors prof. dr. G.J.M. Pruijn
Titel promotie Citrullination: how subtle molecular changes affect loss of self-tolerance in rheumatoid arthritis
bron: Radboud Universiteit