Mens tegen Microbe – de andere wapenwedloop
Array54e jaarlijks ITG-colloquium – 3-4-5 december 2012
ANTWERPEN – In de 14e eeuw stierf 60% van de bevolking aan de gevolgen van de Zwarte Dood. In 1918 doodde de Spaanse Griep 50 miljoen mensen, bijna dubbel het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Elke minuut sterft er ook nu nog een kind aan malaria. Infectieziekten boezemen de mensheid sinds het begin der tijden angst in, maar ze hebben ons tegelijkertijd doorheen de evolutie begeleid en ons gevormd tot de mensen die we vandaag zijn. Tijdens het 54e jaarlijks ITG-colloquium getiteld ““Pathogens’ Survival Strategies – From fundamentals to field†zullen internationale experten stap voor stap het verhaal van deze wapenwedloop ontrafelen. Het colloquium zal doorgaan van 3 tot 5 december in de gebouwen van het ITG te Antwerpen. Zie hier het ITM Colloquium 2012 – Programma
Gedurende drie dagen zullen wetenschappers een beeld geven van hun onderzoek naar de relatie tussen gastheer en ziekteverwekker. Virussen, bacterien, protozoa, wormen, insecten die ziekten verspreiden en mensen zullen centraal staan. Aan bod komen boeiende verhalen zoals het verschijnen van superparasieten, de virusinfectie van parasieten of de overdracht van retrovirussen van primaat op mens in Afrika.
Infectieziekten zijn het gevolg van een evolutionaire wapenwedloop tussen ziekteverwekkers en hun gastheren. Zoals Alice, die tijdens de race van de Rode Koningin steeds sneller moest lopen om op dezelfde plaats te blijven, ontwikkelden infectieuze micro-organismen ingewikkelde strategieen om als kolonisten in hun gastheren te overleven. De gastheren van hun kant reageerden met even gewiekste aanpassingen om deze indringers tegen te houden of te vernietigen. In veel gevallen leidde een millennia-durende wapenwedloop tot een wederzijds niet-aanvalsverdrag en vreedzaam samenleven – zolang de biologische balans in stand blijft.
Professor Jean-Claude Dujardin, hoofd van het Departement Biomedische Wetenschappen en organisator van het colloquium, stelt het als volgt: “Het begrijpen van deze overlevingsstrategieen en de onderliggende interactie tussen de soorten biedt een uniek inzicht in de fundamenten van de biologie van pathogenen en hun gastheren. Deze kennis kan tot nieuwe middelen leiden om infectieziekten te genezen en bestrijden.†Resistentie tegen medicijnen en het verschijnen van nieuwe ziekten zoals hiv/aids tonen echter dat medische en ecologische ingrepen onvermijdelijk tot een nieuw hoofdstuk leiden in de wedijver tussen ziekteverwekkers en hun gastheren. Tijdens het colloquium krijgt het vertalen van basisonderzoek naar het gastheer-pathogeenmodel om nieuwe geneesmiddelen en vormen van ziektebestrijding te ontwikkelen speciale aandacht.
Het colloquium wordt gesteund door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).