Verdubbeling aantal bezoekers ziekenhuis Benidorm

Array

Coöperatie VGZ verwacht eind 2012 een verdubbeling van het aantal klanten (750) in Hospital Clinica Benidorm ten opzichte van 2011(371) te mogen noteren. Het door VGZ gecontracteerde ziekenhuis is gelet op de cijfers populair bij de Nederlandse overwinteraars. Vanaf dit jaar is het voor nierpatienten bovendien mogelijk om te dialyseren in het ziekenhuis tijdens de vakantie in Benidorm. Ook het zorgaanbod in de regio wordt uitgebreid: met een viertal Nederlandse huisartsen heeft VGZ recent een contract gesloten.

Dialyseren in Benidorm
Een vakantie regelen is niet zo eenvoudig voor een dialysepatient. Er zijn een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Voorzieningen zoals een dialysecentrum, specialist, medicatie, een goed ziekenhuis in de nabijheid in het geval van complicaties zijn cruciaal voor een dialysepatient. Daarnaast moeten nu een grote groep mensen er eerst nog wat van vinden. De arts moet een verwijzing geven, de zorgverzekeraar moet toestemming geven en het dialysecentrum op locatie moet ook nog eens akkoord zijn. Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheid papierwerk. Door het contract van VGZ met Hospital Clinica Benidorm is dit nu overbodig geworden. Er is geen aanvraag noodzakelijk en je kunt rechtstreeks naar het ziekenhuis alsof het een Nederlands ziekenhuis of dialysecentrum is.

Behoefte aan lokale zorg
Jaarlijks bezoeken zo’n 250.000 Nederlanders voor een korte of langere tijd de toeristenplaats Benidorm. Het gaat hier in veel gevallen om senioren die in deze plaats overwinteren. Bij de overwinteraars bestaat een groeiende behoefte aan lokale zorg. Reden voor VGZ om twee jaar geleden een zorgcontract te sluiten met Hospital Clinica Benidorm. Vorig jaar werd het contract uitgebreid met knie- en heuparrangementen met bijbehorende revalidatie. Inmiddels zijn er aan de Costa Blanca meerdere zorgcontracten met thuiszorgorganisaties en huisartsen. Recent heeft VGZ met vier Nederlandse huisartsen in Benidorm een contract gesloten.

Administratieve drempels
Een behandeling in het buitenland bracht altijd veel administratief regelwerk met zich mee. Allereerst moest je een machtiging bij je zorgverzekeraar aanvragen, de nota voorschieten en afhankelijk van het tarief kon je worden geconfronteerd met een bijbetaling. Door het contract dat VGZ met Hospital Clinica in Benidorm sloot is dat nu voor veel overwinteraars verleden tijd. De administratieve afhandeling regelt VGZ rechtstreeks met HCB en verzekerden kunnen naar dit ziekenhuis gaan alsof het een Nederlands ziekenhuis is. Wel is net zoals in Nederland een verwijzing van een plaatselijke (gecontracteerde) huisarts vereist. Op deze manier wordt voorkomen dat de patient de “overwintering” moet afbreken voor een behandeling in Nederland. Door dit contract ontstaat er meer keuzevrijheid voor de klant. Klanten kunnen nu naast het reguliere aanbod in Nederland kiezen voor ziekenhuizen in het buitenland.

Huisartsen
VGZ heeft het huisartsencontract aan de Costa Blanca uitgebreid met een viertal huisartsen. Op deze wijze is huisartsenzorg in alle regio’s van de Costa ingekocht door VGZ.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen