Vijf jaar zorgketen dementie in Amsterdam Zuidoost en Diemen

Array

Met een goedbezocht symposium vierde de vereniging Zorgintegratie Zuidoost (ZiZo) op 16 oktober het vijfjarig bestaan van de zorgketen dementie in Amsterdam Zuidoost en Diemen. Professionals uit zorg en welzijn waren aanwezig om ervaringen te delen en zich te laten informeren over de ins en outs van ketenzorg voor dementerenden.

In het AMC is sinds 2007 het meldpunt van de zorgketen Zuidoost en Diemen gevestigd. Dit meldpunt is er voor informatie, advies en aanmelding van clienten. Via het meldpunt worden gegevens verzameld over de zorgketen in Zuidoost en Diemen. Bernadette Hessing (coördinator van het meldpunt) en
Heleen Dekhuijzen (medewerker meldpunt) deelden hun ervaringen sinds de start in 2007 en toonden de aanwezigen een schat aan cijfermateriaal over ketenzorg voor dementerenden in Zuidoost en Diemen. Tijdens een jubileum wordt de vraag naar behaalde resultaten vanzelfsprekend gesteld. Bernadette  Hessing somde op: invoering van vroegsignalering, werkafspraken in de tweede lijn rondom diagnostiek, een groeimodel voor casemanagement en een geintegreerd vervoersaanbod door de gemeente Amsterdam.

Sinds 2007 zijn 283 trajecten door de casemanagers afgerond en op 1 oktober 2012 volgden 204 clienten in een casemanagementtraject. Mariette van de Lande en Ans Disseldorp, beide casemanager, namen de aanwezigen mee in hun wereld en die van hun client. De huisarts benadrukte tijdens de
paneldiscussie de belangrijke rol van de casemanager: die neemt de huisarts werk uit handen.

Niet vroeg, maar tijdig
Hermion van de Broek, manager ketenzorg bij Cordaan, opende met een persoonlijk verhaal het gesprek over vroegsignalering. Clienten met geheugenproblemen moeten zo vroeg mogelijk in beeld komen bij de hulpverlening. Tijdens de discussie in de zaal blijkt dat niet iedereen deze mening deelt.
Want wanneer is er sprake van problemen? En zou een huisarts preventief zijn patienten moeten bezoeken om problemen vroeg op te sporen? Het gaat niet om vroeg te signaleren, maar om tijdig de juiste hulpverlening te kunnen bieden. Tijdige signalering is niet alleen een zaak van de huisarts,  zo is de mening in de zaal. Ook onderwijsinstellingen en de wijkagent bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan tijdige signalering van dementie. Daarnaast zou de kennis van het grote publiek over signalen van dementie vergroot kunnen worden met voorlichting. De publiekscampagne over het herkennen van  een beroerte is een voorbeeld van hoe die voorlichting effectief kan zijn.

De toekomst
Alzheimer Nederland geeft in de persoon van Rinse Merkus aan dat de zorgketen in Zuidoost en Diemen lijkt op hoe het zou moeten zijn. Om dit niveau te behouden zoekt ZiZo op dit moment naar een mogelijkheid om het meldpunt en de coördinatie daarvan voort te zetten. Het symposium heeft
aangetoond dat het voortzetten van deze werkwijze het nastreven waard is.

Een uitgebreider verslag is binnenkort beschikbaar.

Contactpersoon: Suzan Vroomen van SIGRA
bron: SIGRA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen