Huisartsen vinden stimuleren zelfmanagement belangrijk

Array

Van zelfmanagement wordt in de gezondheidszorg erg veel verwacht. Huisartsen zien echter dat lang niet alle patienten in staat zijn om aan zelfmanagement te doen. Van de huisartsen vindt 83% het wel belangrijk dat dit meer gaat gebeuren. Dit blijkt uit een online vragenlijst aan alle deelnemers van het NHG-congres De nieuwe huisarts dat op 9 november plaatsvindt in Den Haag.

Huisartsen zien het als hun taak om de patient te betrekken bij het doel van de behandeling en hen zo goed mogelijk in staat te stellen zelf keuzes te maken in de zorg en zelfzorg. Maar voor een groot deel van de patienten is dit nog geen vanzelfsprekendheid.

Co-creeren van zorg

Patientenorganisatie Diabetesvereniging Nederland (DVN) verwacht dat de groep patienten die met zelfmanagement aan de slag gaan, maar dat er ook een groep zal blijven die dat niet kan of wil. Daarom is het belangrijk dat de huisarts het type behandeling aanpast aan het type patient. Ondanks de verschillen tussen unieke patienten heeft Maarten Ploeg, directeur DVN, wel ambitie: ‘Als dokter en patient samen in een dossier gaan werken hebben we de ideale mini-community en kunnen we samen zorg co-creeren’.

Optimaliseren van informatie-uitwisseling

Het NHG ziet het als zijn taak om huisartsen in de gelegenheid te stellen informatie met de patient uit te wisselen wanneer beiden dat willen. Daarom werken we aan het optimaliseren van ICT-ondersteuning van de huisartsenzorg onder meer met het huisartsinformatiesysteem en de digitale gegevensuitwisseling tussen huisarts en patient.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen